Crna kronika
SCENARIJ KAO NA FILMSKOM PLATNU

Nakon spektakularnog bijega traje potraga za zatvorenicima
Objavljeno 1. srpnja, 2024.
Policija i dalje traga za dvojicom zatvorenika koji su u petak pobjegli iz riječkog zatvora po scenariju kao na filmskom platnu. Dvojac je, za vrijeme šetnje zatvorskim dvorištem, iskoristio priliku, prebacili su predmet preko zida, popeli se na 7-metarski zid, provukli su se između tzv. žilet-žice te skočili u slobodu. Iako su bili sitnije tjelesne građe, izrezali su se žicom, što je utvrđeno zbog krvavih tragova koji su ostali za njima. Kakve ozljede imaju moći će se utvrditi tek kada se pronađu. Kako doznajemo, radi se o dvojici muškaraca koji su u istražnom zatvoru zbog imovinskih kaznenih djela. U veljači ove godine iz istog zatvora u Rijeci spriječen je bijeg dvojice zatvorenika koji su pokušali pobjeći kopanjem rupe u zidu zatvoreničke sobe.

Inače, tijekom 2022. godine zbilo se sedam pokušaja bijega zatvorenika, od toga tri iz osječkog zatvora. U srpnju 2022. godine dva zatvorenika uspjela su pobjeći iz osječkog zatvora preko visokog zida i preko žice. Na internetu je bio objavljen i video na kojem se vidi kako preskaču ogradu i dok jedan nastavlja bježati, drugi pada na tlo, diže se i potom bježi. Iz zatvora su pobjegli oko 10 sati, a policija je dojavu o bijegu dobila u 10.05. Vrlo brzo bjegunci su uhvaćeni i vraćeni u zatvor. Radilo se o dvojici stranih državljana. Samo mjesec dana ranije 17-godišnjak je preskočio isti zid Zatvora u Osijeku. Maloljetnik je pobjegao oko 14.45, no već u 15.28 uhvaćen je na promenadi.

Ima i onih koji se već godinama uspješno skrivaju, poput Nenada Bižića (56), koji je pobjegao iz zatvora u Lepoglavi, gdje je bio zatvoren zbog ubojstva. Trebao je u zatvoru biti devet godina. S.Lacić
Najčitanije iz rubrike