Novosti
ZANIMA SE DOMAĆA TVRTKA

Radnici žele napokon uspješnu privatizaciju Borova
Objavljeno 29. lipnja, 2024.
O privatizaciji vukovarske tvrtke Borovo u medijima se sporadično govori više od desetljeća.

Još 2011. godine tadašnji direktor tvrtke Mirko Ćavara izjavio je kako bi poduzeće koje je u stopostotnom vlasništvu države moglo krenuti u proces privatizacije, s tim da je, prema njegovim riječima, u obzir dolazila isključivo privatizacija Borova u cjelini, a ne privatizacija društava kćeri na način da netko uzme samo poslovne prostore po hrvatskim i slovenskim gradovima.

Pet godina poslije tadašnji ministar gospodarstva Tomislav Panenić isticao je kako je Borovo i dalje u poteškoćama, pa bilo čije preuzimanje tvrtke nije realna opcija, jer prethodno treba značajno promijeniti uvjete poslovanja i opterećenost koja je nastala u prijašnjim razdobljima. Sljedeće je godine opet u eter pušten glas o nužnosti pronalaska strateškog partnera kako bi se sačuvala proizvodnja i učvrstilo mjesto na tržištu, no 2018. godine je ponovno rečeno kako je privatizacija odgođena.

Hoće li ovoga puta rasplet situacije biti drukčiji pokazat će vrijeme, no početkom lipnja u javnost je dospjela dobra vijest - završila je prva faza postupka prikupljanja ponuda potencijalnih investitora, a na natječaju koji je bio otvoren mjesec dana interes je pokazao jedan poslovni subjekt, no njegovo se ime ne otkriva budući da je potpisan ugovor o povjerljivosti informacija.

Postupak pregovora za pripremu dokapitalizacije i programa restrukturiranja u ime vlasnika, Republike Hrvatske, vodi Centar za restrukturiranje i prodaju,

Gordana Odor, predsjednica Uprave Borova, potvrdila je medijima kako je riječ o domaćoj tvrtki. Premda se radnici nadaju da će ovaj pokušaj privatizacije biti uspješan kako bi bez strepnje za radno mjesto mogli nastaviti proizvodnju, već je sada jasno da do konačnog rješenja neće doći u kratko vrijeme.

Tvrtka je dosad opstajala ponajprije zbog pomoći države, u čijem je vlasništvu, što potvrđuju i iz CERP-a, navodeći kako je krajnji cilj pronaći trajno rješenje i uspostaviti samostalno održivo poslovanje. Vlada RH je posljednjih godina pomagala Borovu u obliku danog zaloga dionica, a posljednjih godina i odgodom otplate kredita.

Borovo zapošljava oko 570 radnika i, baš kao i u drugim proizvodnim granama, treba ulagati u razvoj tehnologija kako bi njihovi proizvodi bili konkurentni na tržištu.

Tvrtka koja je na vrhuncu poslovanja zapošljavala 23 tisuće radnika, obilježila je 7. lipnja 93. rođendan. Premda su danas daleko od prijeratnih rezultata, nastoje zadržati proizvodnju u pogonima u Borovu naselju i očuvati poznate brendove.

Umjesto rođendanske proslave, u toj su tvrtki organizirali veliku rasprodaju “startasica” u odabranim poslovnicama u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Vukovaru i na web-shopu.

Dragana Korpoš
Borovo zapošljava oko 570 radnika. Dosad je opstajalo ponajprije zbog pomoći države, u čijem je vlasništvu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike