Novosti
SNV ORGANIZIRAO KOMEMORACIJU U JADOVNOM

Pupovac: Jadovno još uvijek nije uređeno i označeno kao logor smrti
Objavljeno 23. lipnja, 2024.
Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac poručio je na komemoraciji u Jadovnom da Nezavisna Država Hrvatska nije bila prostor za život Srba, Roma i Hrvata antifašista te naglasio kako Jadovno još uvijek nije uređeno i označeno kao logor smrti.

- To što se događalo ovdje u Gospiću, na Velebitu i na Pagu, to nije bio ni hir ni protuzakonito postupanje predstavnika zakona i reda. To je bilo u skladu sa zakonima koje je ustaška vlast ustanovila kao svoj poredak - poredak masovnog zločina istrebljenja - rekao je Pupovac. Jadovno je jedna od lokacija bivšeg ustaškog koncentracijskog logora iz sustava Gospić-Jadovno-Pag, gdje su u ljeto 1941. ubijane uglavnom osobe srpske i židovske nacionalnosti. Oni, dodao je, koji su ovamo dovođeni nisu bili dovođeni zbog toga što su ustali, pobunili se ili pružili otpor poretku. "Nisu bili ni vojnici ni ratni zarobljenici. I Čačić-Draga i Slana, jednako kao i Mlaka, Uštica, Gradina i Jasenovac trajno su obilježje NDH. Obilježje nepojmljive mržnje i nepojmljivog zločina", naglasio je Pupovac. Komemoraciju je organizirao SNV.

Izaslanica premijera i državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić izrazila je "duboko poštovanje prema mučki ubijenim nevinim žrtvama". "Ne smijemo zaboraviti i nikada se prestati sjećati niti umanjivati zločine jer fašizam koji je sijao mržnju, netoleranciju i nasilje predstavlja sramotnu stranu i tamnu povijest čovječanstva. Zato je dužnost svih nas da se suprotstavimo svim totalitarnim oblicima koji i sada prijete", rekla je, dodavši kako će vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem nastaviti svoj put u jačanju demokracije, zaštiti temeljnih ljudskih prava te promicanju mira i stabilnosti.

Izaslanik predsjednika Sabora i predsjednik Saveza Roma Veljko Kajtazi kazao je kako su u vrijeme postojanja logora Romi uz Židove obespravljeni rasnim zakonima i ubijani. “Kao što je bilo sa Srbima i Židovima, postojala je jasna namjera da se uništi romski narod”, rekao je.H
Najčitanije iz rubrike