Novosti
ŠEST MJESECI DO PREDSJEDNIČKIH IZBORA

Miru Gavrana ili Stiera HDZ će suprotstaviti Milanoviću
Objavljeno 29. lipnja, 2024.
Ankica Mamić da, kad bi HDZ kandidirao Matešu, on bi sigurno pobijedio
Iako nas do predsjedničkih izbora čeka još "dugo, toplo ljeto", pa onda i obračuni vladajućih i oporbe napunjenih baterija najesen, priča o kandidatima za predsjednika Hrvatske pojedinih stranaka, pa onda i objava predsjednika Zorana Milanovića da će se očekivano kandidirati za još jedan mandat (a SDP to dočekao s odobravanjem), već su zakotrljali priču o kandidatima za te izbore. Glavna je nepoznanica - tko će biti HDZ-ov kandidat.

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić kaže nam kako je vrlo vjerojatno da će predsjednik Matice hrvatske i odnedavno redoviti član HAZU-a Miro Gavran, jedan od najpoznatijih hrvatskih književnika, biti HDZ-ov predsjednički kandidat. Dodaje kako to neće biti ministri Oleg Butković, Davor Božinović ni Ivan Anušić, čija su se imena u tom kontekstu ovih dana spominjala, a smatra da to neće biti ni EU parlamentarac Davor Ivo Stier.

- Mislim kako je premijer Andrej Plenković svjestan da, kako bi dobio predsjedničke izbore, mora ići s kandidatom koji realno može pobijediti Milanovića, a mislim da svi iz stranke koje smo prethodno spomenuli to ne mogu. Za HDZ je jako važno da ostane u tom nekom, da tako kažem, pobjedničkom ritmu nakon što su dobili parlamentarne pa europske izbore. S druge strane to će za njih biti dosta teško. Tako da mislim da će ići s tim nestranačkim kandidatom, koji se svjetonazorski uklapa s njima, a koji je ugledan i smiren. Rekla bih čak neka vrsta suprotnosti predsjedniku Milanoviću", kaže Ankica Mamić, dodajući da je Gavran odličan kandidat, ali je općoj javnosti nepoznat. Kaže kako javnost na tim izborima može glasati za HDZ, pa ako ide s markicom HDZ-ova kandidata, puno će ga ljudi izabrati samo zbog te markice. "I zato nije rano, dapače, možda je i malo kasno ako sada obznane da idu s takvim kandidatom. Možda su s tim trebali izići i prije nego što je novu kandidaturu objavio Milanović, koji brani svoju poziciju predsjednika i ne ulazi u to kao autsajder, kao prije pet godina", kaže naša sugovornica.

Ona smatra i kako bi HDZ, da kandidira dugogodišnjeg predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora i bivšeg premijera Zlatka Matešu, HDZ-ovca koji ima odličnu reputaciju u javnosti, on "sto posto" dobio Milanovića u tom srazu. Ovako to neće biti baš izvjesno, rekla nam je Mamić.

Politički analitičar Davor Gjenero kaže da za potencijalnu kombinaciju sa Gavranom, ali i sa Stierom, za tu funkciju, zna već duže vrijeme, ali mu se obje čine dobrima. No, kaže, nema nikakvih informacija o tome koja će opcija prevladati. Po logici stranačkog života to bi trebalo ići prema Stieru, dodaje, jer je HDZ velika stranka koja je uvijek dosad imala svog stranačkog kandidata. Smatra da Stier ima dvije velike prednosti - on je koncilijantan, izrazito pristojan političar, vrlo europski i euroatlantski profiliran, što je jedna stvar što ga čini superiornim Milanoviću, kaže. Druga je što je unatoč toj svojoj pristojnosti i otvorenosti čovjek kojeg desno političko polje, šire od HDZ-a, prihvaća kao svoga. Uz to, čovjek je koji se u jednom malom segmentu političkih stavova razlikuje od premijera Plenkovića, dodaje. Po mnogo čemu su vrlo bliski, smatra, no isto tako vrlo jasno i otvoreno Stier štiti i zastupa svoje stavove, ima čvrstu poziciju - jedan ozbiljan, državnički dostojanstven stav. I to ga, kaže, čini superiornim.

- Prednosti Gavrana su, prvo, što se radi se o čovjeku s relevantnom osobnom karijerom i bibliografijom. S druge strane, on pripada u to političko polje desnog centra, koji može HDZ-u bitno proširiti njihova uobičajena "politička lovišta", ističe.

Kaže kako se Gavran u posljednje vrijeme politički profilirao, osim uspješnim vođenjem i svojom “renesansom” Matice, s još dvije inicijative. “Jedna je ona o usvajanju Zakona o jeziku, a druga, koja mi se čini izrazito važnom u kontekstu predsjedničkih izbora, jest činjenica da je Matica pod njegovim vodstvom bila prva nevladina organizacija koja je reagirala na Milanovićevo kršenje Ustava idejom da se s pozicije predsjednika RH kandidira za funkciju premijera. To su stvari koje njemu idu u prilog”, smatra Gjenero.

Igor Bošnjak
Davor Gjenero

politički analitičar

HDZ IMA DVA DOBRA KANDIDATA KOJI ZATVARAJU PROSTOR MILANOVIĆU

Pozicija obaju kandidata je takva da i Stier i Gavran dovode Milanovićevu kandidaturu u neugodan položaj, i jedan i drugi mu zatvaraju prostor prema lovu glasova u polju koje je desno od HDZ-a. I jedan i drugi bi na svoj način izrazito dobro funkcionirali u kohabitaciji s premijerom Plenkovićem. Ni jedan ni drugi ne bi bili tek puki produžetak moći predsjednika Vlade - Gavran je čovjek izvan politike i ta politika ga u ovom profanom smislu uopće ne zanima, a Stier se već pokazao kao autonoman politički akter, ističe. Gjenero stoga zaključuje kako “nije dobro kada nemate dobrog kandidata”, ali HDZ-u sada nije lako jer su “na stolu” dva dobra kandidata. Na ideje o Anušiću ili Butkoviću kao kandidatima kaže da su oni obojica “radnici”, no predsjednik Republike je ipak čovjek koji nije u operativnom smislu vlast, a spomenuta dvojica su “operativci egzekutori”, svojevrsni menadžeri, a ne nekakva predstavnička vlast. Uz to, ne vjeruje ni da ni jednog ni drugog to uopće zanima.

KOLAKUŠIĆ, SELAK RASPUDIĆ I TKO JOŠ?
Neke su stvari oko predsjedničkih izbora već otprije poznate. Naime, da će u tu utrku objavio je Mislav Kolakušić (koji je ostao bez EU mandata), a gotovo sigurno i nezavisna saborska zastupnica Marija Selak Raspudić. Svog bi kandidata trebao imati i Most, Domovinski pokret još razmišlja, a nagađa se da bi Možemo mogao tu “gurnuti” Ivanu Kekin, s velikim brojem preferencijalnih glasova na EU izborima. No “pitanje svih pitanja” je nesumnjivo za koga HDZ procjenjuje da bi imao najviše izgleda kontra Milanovića, koji se u ovom mandatu naizgled više puta kompromitirao kod neutralnih birača. No i uoči parlamentarnih izbora potvrdilo se da osobito na ljevici, “mainstreamu”, pa i na desnici (Most) uvijek ima onih koji bi se “rado ugrijali u njegovu krilu”, ako im se i na trenutak učini da bi on mogao pobijediti još nepoznatog HDZ-ovog kandidata.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike