Mozaik
PRVI TAKAV KANDIDAT NA IZBORIMA

Može li UI avatar ući u britanski parlament?
Objavljeno 29. lipnja, 2024.
“AI Steve” - ime koje će se pojaviti na glasačkim listićima, u stvarnom vremenu komunicira s lokalnim stanovništvom
Kad glasači sljedećeg mjeseca iziđu na birališta u jednom engleskom gradu, dobit će priliku izabrati ono što se naziva prvim svjetskim UI zakonodavcem. Biznismen Steve Endacott među stotinama je kandidata za člana parlamenta na nacionalnim izborima u Velikoj Britaniji 4. srpnja. No, za razliku od ostalih, lice na njegovu predizbornom letku nije on, već njegov avatar generiran umjetnom inteligencijom.

- Pokrećemo stranku. Nakon ovih izbora regrutirat ćemo više UI kandidata u cijeloj zemlji, a ovo vidimo kao početak, temelj za nešto veliko i nešto demokratsko - rekao je Endacott.

Endacott, čija tvrtka Neural Voice pokreće njegov UI alter ego, rekao je da ga je njegova frustracija "standardnom politikom" natjerala da se odluči kandidirati kao nezavisni kandidat za izbornu jedinicu Brighton Pavilion u gradu na južnoj obali.

“AI Steve" - ime koje će se pojaviti na glasačkim listićima, u stvarnom vremenu komunicira s lokalnim stanovništvom o temama koje se kreću od LGBTQ prava i stanovanja do prikupljanja smeća i imigracije. Zatim iznosi ideje o politici te traži njihove prijedloge.

- Koristimo UI u toliko područja, na poslu, u društvenim interakcijama, zašto ga ne bismo stavili u politiku? To bi moglo promijeniti način na koji živimo - rekla je Eona Johnston, nakon susreta s "AI Steveom".

Na pitanje o "AI Steveu" izborna komisija rekla je da će, ako on pobijedi, Endacott biti član parlamenta, a ne bilo koja njegova UI verzija. Čini se da većina mještana još nije voljna glasati za UI kandidata.

- AI i političari imaju jednu zajedničku stvar - ne može im se vjerovati - rekao je lokalni stanovnik Andy Clawson. T.K.
Možda ste propustili...

BLANKA DOŠEN NAGRAĐENA U PITOMAČI

U “Blizu srca mog” je predstavila pravu sebe

ODRŽAVA SE DO 30. LIPNJA U GLAVNOM GRADU MALTE

Otvoreno drugo izdanje Mediterrane Film Festivala

U BELOM MANASTIRU SNIMA SE DRUGI DIO FILMA "WRONGFUL DEATH"

Bai Ling o Baranji i okolici: Krasni ljudi, obilne porcije i divan krajolik

Najčitanije iz rubrike