Ekonomija
USVOJILI ZAKON O RASPOLAGANJU ZEMLJIŠTEM

Kineskim poljoprivrednicima veća prava
Objavljeno 29. lipnja, 2024.
Kina je u petak usvojila zakon koji poljoprivrednicima jamči veća prava u raspolaganju zemljištem, izvijestili su državni mediji.

Poljoprivredno zemljište u Kini vlasništvo je države, ali poljoprivrednici ga uzimaju u dugoročni zakup preko zadruga.

Zadruge su pak često meta kritika jer je utjecaj poljoprivrednika na odlučivanje ograničen. Poljoprivrednici trenutno teoretski mogu podnijeti zahtjev za prodajom odnosno za razvojem zemljišta, ali u praksi konačnu odluku uglavnom donose državni dužnosnici koji često ignoriraju njihove želje kako bi privukli ulaganja ili osigurali dobit drugim ekonomskim aktivnostima.

Aktualni sustav jamči dužnosnicima prevelike ovlasti za oduzimanje zemljišta, uz malu naknadu ili čak besplatno, tvrde poljoprivrednici. Novi Zakon o seoskim kolektivnim gospodarskim organizacijama, koji će stupiti na snagu 1. svibnja 2025. godine, definira ulogu "ruralnih kolektiva" i poljoprivrednicima osigurava kontrolu nad postupkom odlučivanja.

Cilj je zakona zaštititi prava kolektiva i njegovih članova i poticati fiskalne i porezne mjere jačanja razvoja ruralnog kolektivnog gospodarstva, navodi novinska agencija Xinhua. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike