Ekonomija
EUROPSKA KOMISIJA IZVIJESTILA O POKRETANJU EUROPSKE SOLARNE AKADEMIJE

U proizvodnom sektoru solarnih elektrana trebat će 65 tisuća kvalificiranih radnika
Objavljeno 26. lipnja, 2024.
Europska komisija izvijestila je o pokretanju Europske solarne akademije, prve u nizu akademija EU-a uspostavljene prema Aktu o industriji s nultom mrežom (Net-Zero Industry Act - NZIA) radi stjecanja potrebnih vještina u lancu vrijednosti tehnologija net-zero. Cilj je osposobiti radnike kako bi se otklonio manjak radne snage u tim industrijama.

Procjenjuje se da će samo u proizvodnom sektoru solarnih elektrana do 2030. godine biti potrebno više od 65 tisuća kvalificiranih radnika kako bi Europska komisija (EU) ispunila svoje ambiciozne ciljeve glede obnovljive energije, istovremeno osiguravajući industrijsku konkurentnost. Solarna akademija ima za cilj osposobiti 100 tisuća radnika u solarnom fotonaponskom lancu vrijednosti u sljedeće tri godine kako bi se riješio trenutni nedostatak radne snage i vještina u sektoru.

“Slijedeći uspješan model Europske akademije za baterije, Solarna akademija osmislit će obrazovni sadržaj u suradnji s industrijom i relevantnim stranama u vrijednosnom lancu solarne fotonaponske energije. Razvit će i vjerodajnice za učenje kojima će se potvrditi vještine koje su ljudi stekli na tečajevima osposobljavanja, čime će se povećati i mobilnost radne snage na cijelom jedinstvenom tržištu", stoji u priopćenju.

Program će provoditi lokalni partneri - to mogu biti pružatelji strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, tvrtke, sveučilišta ili drugi pružatelji obrazovanja i osposobljavanja s kojima Akademija potpisuje ugovor o provedbi programa.

Komisija podupire pokretanje Europske solarne akademije s devet milijuna eura iz Programa jedinstvenog tržišta.

Dario Kuštro
DODATNA POMOĆ, ALI I POTPORA
Kadri Simson, povjerenica EK za energetiku, rekla je kako će se ovako pomoći europskim radnicima i pružiti dodatna potpora za ostvarivanje ambicioznih ciljeva plana REPowerEU. “Solarna energija u središtu je naše energetske tranzicije u Europi, s potencijalom za otvaranje tisuća radnih mjesta diljem našeg kontinenta, u svim fazama industrijskog lanca opskrbe, od dizajna do proizvodnje, ugradnje i održavanja”, rekla je povjerenica Simson.

Možda ste propustili...

USVOJILI ZAKON O RASPOLAGANJU ZEMLJIŠTEM

Kineskim poljoprivrednicima veća prava

PRITISAK TRŽIŠTA: UTJECAJ POLITIKA ECB-A I FEDA NA PITANJE TEČAJA

Inflacija bi se u eurozonu mogla vratiti preko tečaja

Najčitanije iz rubrike