Ekonomija
MEĐUSUSJEDSKO-GENERACIJSKA PRIČA

PAKETOMAT 24 - jednostavna uporaba bez obzira na dob
Objavljeno 26. lipnja, 2024.
Sa svoje zgrade u osječkoj Retfali gospođa Ivanka ima odličan pogled na poštansku zgradu koja je sada već više desetljeća na raspolaganju stanovnicima tog vrlo napučenog naselja.

Zamijetila je kako je odnedavna ondje postavljena zanimljiva “žuta instalacija” koja se sastoji od mnogo malih ormarića, te da gotovo svakodnevno ondje netko zastane, uzme nešto iz ormarića, čija se vrata sama otvore, ili pak u njemu nešto ostavi. Sve to ne traje duže od nekoliko minuta.



Naravno da ju je zdrava znatiželja prvom prilikom, kada je došla u poštu platiti račune, navela da zastane i pogleda o čemu se radi. Vidjevši natpis Paketomat 24, bilo joj je jasno kako je riječ o novoj mogućnosti slanja i primanja paketa, i to vjerojatno u vrijeme kada poštanski uredi ne rade.



Raspitavši se drugi put kod službenica u pošti (a kad nije gužva, uvijek se malo zadrži prokomentirati aktualnosti iz kvarta), saznala je kako je paketomat zapravo na raspolaganju cijeli dan, neovisno o radnom vremenu pošte, svakog dana u godini, i da je isporuka vrlo brza.



Nije to tako loše, pomislila je gospođa Ivanka, to više što je njezina sestra Roza, koja živi u Rijeci, odnedavna prabaka, njezin unuk Ivan postao je otac male Dunje, pa bi bilo dobro kada bi joj poslala paket. Njezina dob, približava se 80-oj, ne dopušta joj više lak odlazak na put.



Ostala joj je još samo jedna nepoznanica - kako cijeli taj sustav zapravo funkcionira. Za savjet je pak pitala mladu susjedu Ines, s kata iznad, jer upravo nju je vidjela kako se koristi paketomatom.



- To vam je super i jednostavna stvar, ja preko paketomata dobivam odjeću naručenu preko interneta, a ako mi nešto ne odgovara, jednostavno preko paketomata i vratim. I to u vrijeme koje meni odgovara, ne moram čekati kada će mi dostava doći i razmišljati hoću li biti u stanu - rekla je Ines, te našu ​Ivanku uputila u “tajne” paketomata​.



Za slanje paketa potrebno je otići na paketomat i na zaslonu odabrati slanje paketa, nakon toga dimenziju paketa (nekoliko je veličina pretinaca), potom se bira poštanski ured ili paketomat (nakon prvih slova pokazuje se izbornik s popisom svih) te se unose kontakti primatelja i pošiljatelja, a ako je odabrana dostava u poštanski ured, potrebno je upisati i ime, prezime te adresu. Nakon pregleda podataka prelazi se na plaćanje karticom, a potom se otvara pretinac odabrane dimenzije u kojem se ostavlja paket.



Nije potrebno uzimati kutiju iz pošte niti je uopće potrebno prethodno odlaziti u poštanski ured, može se iskoristiti kutija, omotnica, vrećica po izboru.



Onome tko paket prima, obavijest stiže na uneseni telefonski broj, rok za preuzimanje je pet dana, dobiva i podsjetnik 12 sati prije krajnjeg roka, nakon čega se paket vraća pošiljatelju.



Ako vam netko pošalje paket na kuću adresu, dobit ćete obavijest da se dostava može preusmjeriti u paketomat, nakon odabira lokacije, stići će poruka da je paket spreman za preuzimanje, kao i šifra koju je potrebno unijeti na zaslon paketomata.



Prvo se odabere preuzimanje paketa, onda se unosi šifra (šest brojeva), potom obavite kartično plaćanje, nakon kojeg se otvara pretinac. Ako je potrebno, postoji mogućnost da račun dobijete na mail. Sve to traje minutu-dvije...



Naša Ivanka je doista poslala paket, telefonom za svaki slučaj o tome i izvijestila sestru, a ona joj je povratno dojavila da je već drugi dan podigla paket.



- Doista brzo i jednostavnije nego što sam mislila - pohvalila je tu uslugu naša Ivanka službenicama za svog redovitog odlaska u poštu. n



(Svaka sličnost sa stvarnim osobama je nenamjerna.)




Sadržaj nastao u suradnji Glasa Slavonije i Hrvatske pošte.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

NJEMAČKI POLJOPRIVREDNICI STRAHUJU

Obilne kiše ugrožavaju žetvu, a krumpir trune

3. OCJENJIVANJE KAKVOĆE KULENA/KULINA NA FAZOS-U

Najboljim je proglašen kulen OPG-a Barić iz mjesta Nard

POČEO NOVI KRUG OCJENJIVANJA ESG RATINGA HGK

Koliko su hrvatska poduzeća napredovala u svojim održivim praksama?

Najčitanije iz rubrike