3. OCJENJIVANJE KAKVOĆE KULENA/KULINA NA FAZOS-U
Objavljeno 4. srpnja, 2024.
Vicešampion je kulen OPG-a Nikola Barišić iz Valpova, nagradu
za dopadljivost Gastroplus osvojio je OPG Liščević iz Nijemaca
Šampion 3. ocjenjivanja kakvoće kulena/kulina Osijek 2024. je OPG Barić iz Narda. Drugo mjesto, odnosno titula vicešampiona, pripalo je OPG-u Nikola Barišić iz Valpova. Treće mjesto i nagradu za dopadljivost Gastroplus osvojio je OPG Liščević iz Nijemaca.
Natjecanje je treću godinu zaredom organizirao Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS), a na Kulenijadi se okupilo 29 proizvođača kulena/kulina iz Slavonije i Baranje.
Ove je godine prvi put organizirano ocjenjivanje u dvije kategorije. Uz već standardnu kategoriju najboljeg kulena/kulina uvedena je i nova kategorija Gastroplus, u sklopu koje je dodijeljena nagrada za dopadljivost. U toj kategoriji je pobjednik OPG Liščević, a riječ je o kategoriji u kojoj su ocjenjivači bili vrhunski chefovi Tomislav Špiček i Tomica Đukić. Njima je, s gastronomskog i kulinarskog aspekta, najdopadljiviji i najbolji bio upravo kulen/kulin iz Nijemaca.
- FAZOS je pretprošle godine prvi put organizirao natjecanje na koje su se mogli prijaviti registrirani proizvođači kulena, odnosno proizvođači upisani u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla i/ili upisani u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla. Time smo pokušali popuniti prazninu nastalu prestankom tih aktivnosti od strane Županijske komore Osijek. Pravila ocjenjivanja ostala su ista, a ocjenjivačko povjerenstvo bilo je gotovo nepromijenjeno - rekao je prof. dr. sc. Goran Kušec, predsjednik organizacijskog odbora i profesor na Katedri za animalne proizvode i sigurnost hrane Zavoda za animalnu proizvodnju i biotehnologiju FAZOS-u.
Ove godine na ocjenjivanje je pristiglo 29 uzorka kulena. Jučerašnji dan bio je vrlo bogat i raznolik, bar što se tiče tog cjelodnevnog događaja na FAZOS-u. Počelo je organoleptičkim ocjenjivanjem, za koje su bili zaduženi profesori s FAZOS-a, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).
Održan je zanimljiv i žustar okrugli stol "Problematika u proizvodnji kulena/kulina", proglašeni su pobjednici i rezultati ocjenjivanja, a svi posjetitelji mogli su degustirati ocijenjene uzorke kulena/kulina te kupovati po prigodnim sajamskim cijenama kulen/kulin, sireve i vino.
Na Kulenijadi je istaknuto da je iznimno važna promocija kulena/kulina, najvrjednijeg proizvoda naše tradicije i poljoprivredne djelatnosti u Slavoniji i Baranji. Jedan od načina promocije jest gastroshow koji je pripremio chef Tomislav Špiček, u kojem je glavnu ulogu imao lagano termički obrađen kulen, a za prilog je servirano proso, zdrava namirnica koju bi valjalo češće konzumirati. Špiček i Đukić su istaknuli važnost domaćih proizvoda u svakodnevnoj prehrani.
Vesna Latinović
Tomislav Špiček
chef
Smatram hvalevrijednom ideju profesora FOZOS-a da dodijeli nagradu Gastroplus, za kulen koji je najbolji za različite gastropriče i sljubljivanje s drugim namirnicama, a da tu namirnicu ocjenjuju chefovi
Kulen je najbolji touch
Chef Tomica Đukić na okruglom je stolu naglasio veliku važnost domaćih visokovrijednih namirnica u hrvatskoj gastronomiji, a u njih svakako ubraja i kulen/kulin. "Kulen je najbolji touch u našoj gastronomiji", rekao je. U raspravi je rečeno da je kulen zdrava hrana ako se jede u umjerenim količinama. Smatra se da su domaći proizvodi (slanina, kobasica) puni masti, time i nezdravi, ali to nije točno, rečeno je.