Ekonomija
POČEO NOVI KRUG OCJENJIVANJA ESG RATINGA HGK

Koliko su hrvatska poduzeća napredovala u svojim održivim praksama?
Objavljeno 4. srpnja, 2024.
Za poduzeća na burzi nepotpune ili netočne informacije u izvještajima o održivosti mogu dovesti do neefikasnosti na tržištu kapitala i netočnih tržišnih procjena. Održive prakse moraju biti konkretne i mjerljive kako bi poduzeća pratila novu regulativu EU-a, u čemu je ključan ESG rating HGK – prvi hrvatski nacionalni model ocjenjivanja ESG praksi poduzeća. Novi krug ocjenjivanja je u tijeku, a rezultati će pokazati koliko su hrvatska poduzeća napredovala u svojim održivim praksama.

Prošle je godine upitnik ispunilo 400 poduzeća, pri čemu dominira privatni sektor. Upitnik je ispunilo 18 javnih poduzeća. Gotovo polovina ima nizak ili srednji ESG rating. Polovina poduzeća ima politiku zaštite okoliša (50,9 %). Kod 7,3 % politika je u procesu nastanka, 18,5 % ima samo internu politiku, a 23,3 % uopće nema politiku zaštite okoliša. Kod većine poduzeća visoki menadžment nema uključene ESG ciljeve u sklopu svojih godišnjih ciljeva (62,8 %). "Od ove godine puno je veći broj poduzeća koja će biti obveznici izvještavanja. ESG rating HGK za njih je jedan strukturiran i koristan alat za pripremu prvog izvještaja. Poduzeća koja nisu obveznici mogu ga koristiti kao interni alat za monitoring i usmjeravanje vlastite poslovne strategije", rekao je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš.

Kako bi pomogao poduzećima HGK je pripremio i ESG vodič HGK. "Naša dugogodišnja predanost održivosti pokazuje viziju i stvara promjene koje nisu samo kvačica na zahtjeve regulativa već omogućuju poduzećima dugoročni rast. Ponosni smo što već pet godina inspiriramo promjene i potičemo transformaciju", poručila je Marija Šćulac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK.Z.Rupčić
Najčitanije iz rubrike