Ekonomija
POSLJEDICA KLIMATSKIH PROMJENA

Osiguranje za područja s većim rizikom od prirodnih nepogoda snažno poskupjelo
Objavljeno 2. srpnja, 2024.
Svjetske cijene reosiguranja imovine od prirodnih katastrofa bile su u sezoni obnove ugovora na sredini godine nepromijenjene ili su čak pale, od pet do devet posto, nakon višegodišnjeg razdoblja rasta, objavila je u ponedjeljak brokerska tvrtka za reosiguranje Guy Carpenter.

Osiguravatelji obično obnavljaju ugovore o reosiguranju na određene datume u godini, uključujući 1. srpnja.

“Osiguranje za osiguravatelje" na Floridi, Kaliforniji i drugim područjima s većim rizikom prirodnih nepogoda, poput uragana i šumskih požara, snažno je poskupjelo proteklih godina zbog velikih gubitaka koji su dijelom posljedica klimatskih promjena.

Visoke cijene povećale su profitabilnost reosiguratelja, ostavljajući im prostora za smanjenje cijena u ovoj godini, rekla je globalna voditeljica distribucije u Guy Carpenteru Lara Mowery.

“Cijene se prilagođavaju novim okolnostima", dodala je Mowery.

I broker za reosiguranje Aon izvijestio je da su cijene reosiguranja imovine od prirodnih katastrofa pale za specijalizirane osiguravatelje u SAD-u i na Floridi tijekom sezone obnavljanja ugovora sredinom godine.

Osiguravatelji često prebacuje promjene u cijenama reosiguranja na korporativne klijente i na građane.

Reosiguranje je tako pojeftinilo unatoč gotovo 50 milijardi dolara osiguranih globalnih gubitaka od katastrofa u prvoj polovini godine, većih osam posto od petogodišnjeg prosjeka, kada se isključi inflacija. Glavni razlog tih gubitaka bile su "superćelijske oluje" u SAD-u, istaknuli su u Guy Carpenteru.

Vrijednost izdanih “obveznica katastrofe” dosegnula je pak u prvoj polovini godine rekordnih 11,9 milijardi dolara. Takvi dužnički papiri općenito nose dobre prinose, ali se ne isplaćuju ako se rizik katastrofe realizira i mogu ih kupovati i institucionalni ulagači. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike