Ekonomija
POZITIVNI ODJECI ZA AKVIZICIJU

Mlinski biznis usitnjen, Granolio ga ulaskom u mlinove Žita okrupnjuje
Objavljeno 28. lipnja, 2024.
U Žitozajednici kažu da dodatnom okrupnjavanju vodi i naum Plodinca da uđe u Čakovečke mlinove, što isto traži stav AZTN-a
Granolio, vodeća tvrtka u mlinarskoj industriji, dobila je prije nekoliko dana dozvolu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) za preuzimanje mlinarskog poslovanja Žita Osijek. Ova akvizicija, sklopljena 22. ožujka, smatra se, potvrđuje Granoliovu dominantnu poziciju s gotovo 200.000 tona samljevene pšenice godišnje.

- AZTN je strog u pitanju ispitivanju tog tržišta i ako je on to odobrio, to znači da je to korektno izveden posao, da je to nešto što će našem mlinskom biznisu donijeti dobrobiti jer smo rascjepkani, potrebno je okrupnjavanje tog tržišta, a ovaj potez Granolija ide u tom smjeru. Mi smo stalno po Fini na nekih 50-ak mlinova za koje i ne znamo kakvi su to mlinovi, ali ih je puno s obzirom na naše tržište i ono što preradimo - ocjenjuje direktorica Žitozajednice Nada Barišić.

Sigurnost


Akviziciju pozdravlja i član UO HPK-a Matija Brlošić, koji kaže da je dobro da se Graonolio širi i potvrđuje lidersku poziciju, no žao mu je što mlin neće raditi u Đakovu, a bio je nadaleko poznat, jer nisu kupljene nekretnine, nego postrojenje.

- No drago mi je da netko još uvijek želi mljeti našu pšenicu, što nama, primarnim proizvođačima, daje neku sigurnost - kaže Brlošić. I on ocjenjuje da ovaj potez vodi okrupnjavanju mlinskog biznisa.

- Dobro je da je ovdje jedan jaki prerađivač, nužan je i zbog globalizacije, a mi, primarni proizvođači, nadamo se korektnoj suradnji. Ono što je najvažnije - imat ćemo kupca za svoje proizvode - kaže Brlošić.

- Preuzimanje mlinarskog poslovanja Žita od Granolija važan je korak za hrvatsku mlinarsku industriju. Osnaživanje liderske pozicije Granolija donosi brojne prednosti, uključujući povećanu efikasnost, ekonomski rast, stabilnost opskrbe i dugoročnu održivost poljoprivrednog sektora. S obzirom na velike silosne kapacitete RH je dobro pozicionirana da iskoristi te prednosti i dodatno ojača svoju poziciju na međunarodnom tržištu mlinarskih proizvoda, stav je nekih poljoprivrednika.

Ovime će Granolio znatno ojačati proizvodnu i tržišnu moć, što će imati nekoliko ključnih implikacija za hrvatsku ekonomiju, prije svega povećanje konkurentnosti, kroz konsolidaciju mlinarskih operacija, Granolio će moći optimizirati resurse, povećati proizvodne kapacitete i poboljšati kvalitetu svojih proizvoda, a to će omogućiti bolju poziciju na međunarodnom tržištu te povećati izvoz. Također, pridonijet će ekonomskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta.

U Žitozajednici, kada je riječ o okrupnjavanju, podsjećaju i da se sličan potez očekuje i u sjeverozapadnoj RH; Plodinec ima naum ući u Čakovečke mlinove, za što je također potreban stav AZTN-a. Vjeruje se da će sve to dovesti do toga da imamo dva jaka mlinska biznisa. Ova dva igrača dosad su već ovladala s više mlinova.

Brzorastući uvoz


Istovremeno, zabrinjava podatak da je u RH od ulaska u EU domaća industrijska proizvodnja brašna smanjena za 34 %, pa su ove akvizicije očito potrebne. Lani smo uvezli 44.000 tona brašna, 17,1 mil. €, najviše iz Mađarske, Ukrajine, a izvezli 18.875 tona, 8,1 mil. €, najviše u Sloveniju i BiH. Od ulaska u EU ima najveći rast uvoza - rastao je 17 puta, a izvoz znatnije ne oscilira. Dok je vanjskotrgovinska bilanca pozitivna kada je o sirovinama – pšenici i kukuruzu, riječ, jer im je vrijednost izvoza tri puta veća u eurima od uvoza, to nije slučaj s proizvodima dodatne vrijednosti poput brašna, pekarskih proizvoda, tjestenine.

- Veća proizvodnja i efikasnost potaknut će ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta unutar sektora. To je od vitalne važnosti za ruralne sredine koje se oslanjaju na poljoprivrednu proizvodnju i mlinarsku industriju. Konsolidacija će osigurati stabilniju opskrbu mlinarskim proizvodima unutar Hrvatske, što je ključno za prehrambenu sigurnost.

Suzana Župan
RH raspolaže s oko 2,5 mil. tona silosnih kapaciteta
Prema nekim podacima, RH raspolaže s 2,5 mil. tona silosnih kapaciteta za skladištenje žitarica i uljarica, najviše u Slavoniji. Omogućuju adekvatno skladištenje uroda, smanjujući gubitke i osiguravajući kontinuiranu opskrbu cijele godine, što je važno u uvjetima tržišnih nestabilnosti i promjena u međunarodnim trgovinskim odnosima. RH je znatno uložila u njihovu modernizaciju. Uvođenje suvremenih tehnologija i infrastrukture omogućilo je učinkovitije upravljanje zalihama, smanjujući rizik kvarenja, gubitaka. Važni su i za potencijalnu ulogu RH kao regionalnog čvorišta za trgovinu žitaricama i uljaricama.

Dugoročni pozitivni učinci
Konsolidacija mlinarske industrije pod okriljem Granolija može imati dugoročne pozitivne učinke na održivost poljoprivrede u RH. Veća efikasnost i modernizacija mlinarskih operacija potiču na ulaganja u poljoprivredne tehnologije, poboljšavajući prinos i kvalitetu uroda.

Možda ste propustili...

PRITISAK TRŽIŠTA: UTJECAJ POLITIKA ECB-A I FEDA NA PITANJE TEČAJA

Inflacija bi se u eurozonu mogla vratiti preko tečaja

MJERE TREBAJU STUPITI NA SNAGU 30. PROSINCA

SAD od EU-a traži odgodu zakona o krčenju šuma

Najčitanije iz rubrike