Ekonomija
TRŽIŠTE RADA I OBRAZOVNI SUSTAV MIMOILAZE SE

Trend nedostatka radnika zahvatio je i željeznički sektor, u kojem nema kvalificiranih sa specifičnim znanjima
Objavljeno 26. lipnja, 2024.
Mogu li stranci u prometnom sektoru nadomjestiti domaće radnike, kako ih pripremiti za hrvatske uvjete, kako privući mlade u obrazovne institucije koje obrazuju prometne stručnjake te ima li i obrazovni sustav dovoljno edukatora, samo je dio otvorenih pitanja o kojima se razgovaralo na nedavnoj konferenciji u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) "Tko to tamo vozi? Kako riješiti nedostatak radnika u prometnom sektoru i logistici?".

Konferencija je održana u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Saveza za željeznicu. Istaknuto je da je prošle godine za sektor prometa i veza izdano gotovo 11 i pol tisuća dozvola za boravak i rad, što je porast za više od 50 posto u odnosu prema prethodnoj godini, te da manjak educirane radne snage postaje prepreka za održavanje i unaprjeđenje mnogih djelatnosti u prometu.

Interes


“Kako god okrenemo, čini se da se u pitanju određenih struka tržište rada i obrazovni sustav mimoilaze. Velik broj educiranih radnika približava se mirovini, a novi naraštaji često nisu dovoljno motivirani ili obrazovani za ta zanimanja. Uloga države treba biti i olakšavanje i sufinanciranje prekvalifikacija. To uključuje ulaganja u obrazovne programe, stipendiranje mladih, uspostavljanje partnerskih odnosa s obrazovnim institucijama i promoviranje prometnog sektora kao atraktivne karijerne opcije", rekao je direktor Sektora za promet Dario Soldo.

Koliko će učenika odabrati smjer u prometu, hoće li biti dovoljno interesa s obzirom na to koliko nam radnika nedostaje ili nećemo imati dovoljno razreda za neke smjerove – sve su to pitanja odaslana s konferencije.

“Interes učenika osmih razreda za programe koje obrazuje škola za cestovni promet dosta je velik, mi smo prošle godine imali interes učenika koji je bio tri puta veći od upisne kvote prema programima. Kada je riječ o Gradu Zagrebu, broj učenika koji završi programe Škole za cestovni promet ne zadovoljava tržište rada. Povećanje upisnih kvota je moguće, ali uz prethodnu suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih te Gradskog ureda za obrazovanje sport i mlade, koji moraju osigurati materijalne i kadrovske uvjete. Ove godine ne planiramo povećanje upisnih kvota u Školi za cestovni promet. Kako bismo bili uspješniji, nužna je bolja suradnja obrazovnih ustanova i poslodavaca, koji bi različitim aktivnostima i predstavljanjem svojih tvrtki više popularizirali zanimanja", rekao je ravnatelj Škole za cestovni promet Tomislav Ćurković.

U posljednjih nekoliko godina bio je primjetan nedostatak vozača kamiona i autobusa u cestovnom prijevozu. Sada je nedostatak u svim prometnim djelatnostima, cestovnom, željezničkom, zračnom, logistici, posebice kvalificiranih radnika sa specifičnim znanjima.

“Trend nedostatka radne snage u cijeloj zemlji zahvatio je i željeznicu. Primjerice, u HŽ Infrastrukturi najviše nedostaje radnika koji neposredno sudjeluju u tijeku prometa, a to su prometnici, skretničari, pružni radnici i slično. U ovoj godini planiramo zaposliti oko 350 radnika. Pokrenuli smo i proces prekvalifikacije građanstva, stipendiramo učenike srednjih škola te njima i studentima nudimo praksu. To su samo su neki od načina regrutiranja, a primaran cilj nam je doprijeti do mladih ljudi te ih motivirati za upisivanje željezničkih zanimanja", pojasnio je član Uprave HŽ Infrastrukture Marijan Ćuzić.

Odgovornost


“Cestovnim prijevoznicima nedostaje minimalno 1500 vozača za normalno funkcioniranje, za što odgovornost snose prijevoznici, sustav obrazovanja i država jer svi zajedno nismo pravovremeno prepoznali problem. Rješenja nema bez angažiranja stranih radnika, spuštanja dobne granice za zanimanje vozača autobusa i regulacije sektora cestovnog prometa pri čemu ponajprije mislimo na uvođenje javne usluge. Slijedom navedenog, apeliramo na aktivniju ulogu države u integraciji i socijalizaciji stranaca te ubrzanje procedure njihove prijave. Također, pozdravljamo promjene EU pravila o vozačkim dozvolama, odnosno usklađenje najniže dobi za vozače autobusa s onom koja se primjenjuje za vozače kamiona. Da je cijeli prijevoz egzistencijalno važan, najbolje vidimo u slučaju riječkog gradskog prijevoznika, stoga upućujemo poziv svim dionicima da se promptno prione na rješavanje tog gorućeg problema", poručila je direktorica ljudskih resursa u tvrtki Arriva Hrvatska Mia Mirjana Starčević. Z.Rupčić
Hrvatska na dva dodatna koridora
“Novom revizijom TEN-T osnovne mreže od ožujka ove godine Hrvatska se našla na dva dodatna koridora: Baltičko more - Jadransko more i Zapadni Balkan – Istočni Mediteran. Stvorila nam se izuzetna prilika da se pozicioniramo kao glavni logistički centar za središnju i jugoistočnu Europu. Osim o prometnim pravcima govorimo i o infrastrukturi alternativnih goriva, upravljanju prometom, novim tehnologijama, povećanju sigurnosti i digitalizaciji. Budući da sve to zahtijeva povećanu potrebu za kvalificiranom radnom snagom u sektoru prometa, krajnje je vrijeme za adresiranje problema radne snage”, zaključeno je na konferenciji.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike