Novosti
ŽELE PRIKUPITI 750 MILIJUNA EURA

Upis obveznica je od 1. do 8. srpnja, 500 eura minimalni ulog
Objavljeno 27. lipnja, 2024.
Minimalna kamatna stopa je 3,10 posto, a ministar Primorac očekuje velik interes građana kao i institucionalnih investitora
Građani će moći upisivati državne obveznice od 1. do 8. srpnja, minimalni ulog bit će 500 eura, minimalna kamatna stopa 3,10 posto, a država izdanjem trogodišnje obveznice planira prikupiti 750 milijuna eura, najavio je u četvrtak potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac.

Postoje dva kanala upisa - digitalni kanal E-riznica te šalteri 170 poslovnica Fine diljem Hrvatske. Nakon što dobiju potvrdu o zaprimljenoj ponudi, građani će samo plaćanje moći obaviti gotovinski, također u Fini, u poslovnicama banaka i poštanskim uredima, te bezgotovinski - preko internetskog bankarstva. Državne obveznice upisivat će se u dva kruga, a prvi, od 1. do 8. srpnja do 11 sati, namijenjen je isključivo punoljetnim fizičkim osobama, državljanima RH, kao i punoljetnim stranim državljanima koji su rezidenti u Hrvatskoj. Ulagač mora imati osobni identifikacijski broj (OIB) i otvoren transakcijski račun (IBAN), važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu, a strani državljani i potvrdu o rezidentnosti.

Atraktivno izdanje


Jedan ulagač može upisati samo jednu ponudu, a ako upis obavlja u ime druge poslovno sposobne fizičke osobe, mora imati i ovjerenu punomoć. Kada je riječ o gotovinskom plaćanju u Fini, za uplate do 10.000 eura ne plaća se naknada, a iznad tog iznosa zaračunava se jedinstvena naknada prema Fininu cjeniku. Nakon što se upis za građane 8. srpnja zatvori, 10. srpnja će se otvoriti za institucionalne investitore i trajat će samo taj dan.

Ciljani nominalni iznos izdanja je 750 milijuna eura, uključujući i građane i institucionalne investitore, a Ministarstvo financija ima mogućnost prihvatiti i veći, ali i manji iznos od toga, izjavio je Primorac. Ministar i u ovom izdanju očekuje velik interes građana, a također nema dvojbe da će i interes institucionalnih investitora biti znatan. "U skladu s očekivanjima smanjivanja troškova zaduživanja, ovo izdanje je prilično atraktivno", ocijenio je Primorac. Minimalna kamatna stopa iznosi 3,10 posto, a Primorac je pojasnio da će konačni tržišni prinos na kupljene obveznice to jest kuponska kamatna stopa, biti utvrđena nakon što institucionalni investitori iskažu svoj interes. No kao i prošli put, kako bi građani znali što mogu očekivati, prezentirana je minimalna kamatna stopa, što znači da će kuponska kamata iznositi minimalno toliko. "Nakon što prođe institucionalna tranša, utvrdit ćemo koliko će točno biti kamatna stopa, međutim ona će biti svakako iznad 3,1 posto. Vjerojatno ne puno veća, ali svakako veća", poručio je Primorac.

Dospijeće 2027.


Datum izdanja obveznice bit će 12. srpnja ove godine, a dospijeće 12. srpnja 2027. godine. Kamata će se isplaćivati jednom godišnje, a dospijeva na godišnjicu datuma izdanja, 12. srpnja 2025. godine, drugu godišnjicu, 12. srpnja 2026., te na datum dospijeća obveznice, 12. srpnja 2027. godine, kada će biti isplaćena i glavnica. Uz minimalni ulog od 500 eura građani će u godinu dana na kamatama moći zaraditi 15,50 eura, naveo je Primorac.

Obveznice će biti uvrštene i na Službeno tržište Zagrebačke burze, to znači da će građani moći njima i trgovati, no prezentirani prinos im se garantira samo ako ih drže do dospijeća, napomenuo je ministar. No, dodao je, važno je da građani znaju da obveznice ne moraju nužno držati tri godine ako su im financijska sredstva potrebna i prije. Hina
PRIMORAC: BLIZU CILJANE RAZINE
U nešto više od godinu dana bit će to peto izdanje državnih vrijednosnih papira koje će moći kupiti građani, od toga drugo izdanje državnih obveznica. Podsjetimo, od 22. veljače do 1. ožujka prošle godine oko 45 tisuća građana je u dvogodišnje “narodne” obveznice uložilo ukupno 1,34 milijarde eura. Kada se tome pribroje i tri izdanja “narodnih” trezoraca, udio javnog duga koji drže građani trenutno premašuje 8 posto, a kada se finalizira i novo, najavljeno izdanje, ministar Marko Primorac očekuje da će se taj udio znatno približiti ciljanoj razini od 10 posto.

NE IZRAVNO GRAĐANI
Što se tiče već najavljivane desetogodišnje obveznice, bit će izdana 10. srpnja, no ipak će biti namijenjena samo institucionalnim investitorima, pa građani tu neće moći sudjelovati izravno preko platforme. No zainteresirani će moći sudjelovati preko brokera.

Uz minimalni ulog od 500 eura građani će u godinu dana na kamatama moći zaraditi ukupno 15,50 eura

Najčitanije iz rubrike