Novosti
OČEKUJE SE ODLUKA

HZZO će dati još novca zdravstvu?
Objavljeno 26. lipnja, 2024.
Državni tajnik u Ministarstvu financija Stipe Župan izjavio je u srijedu u Saboru kako se u sljedećim danima očekuje odluka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) o dodatnoj injekciji u zdravstveni sustav, čiji ukupni dugovi dosežu 612 milijuna eura. Kazao je to u raspravi o izvješću o izvršenju državnog proračuna za 2023. godinu na upit Dalije Orešković (DOSIP) i Borisa Lalovca (SDP) o dugovima u zdravstvu.

Na kraju svibnja ukupne obveze zdravstvenog sustava iznosile su 612,8 milijuna eura, od čega su dospjele 411 milijuna eura, a dospjele od više od 120 dana 80,9 milijuna eura, naveo je. Prošle godine zdravstveni sustav je saniran s nešto više od 340 milijuna eura, pa su na kraju 2023. ukupne obveze bile 418 milijuna eura. Pritom su dospjele obveze iznosile 252 milijuna eura, a obveze preko 120 dana samo 240 tisuća eura, dodao je Župan. Naveo je i kako Ministarstvo zdravstva radi na objedinjenoj nabavi lijekova, na funkcionalnom spajanju bolnica i drugim projektima koji će pridonijeti racionalizaciji zdravstvenog sustava.

Željko Jovanović (SDP) smatra da vladajući nisu u stanju osigurati održiv financijski sustav. “Nalaz države revizije za 2022. pokazao je da je 48 od 56 bolnica imalo manjak od 1,2 milijarde eura”, rekao je. Manjak o kojem govorite uključuje i obveze koje zdravstveni sustav ima prema HZZO-u za neizvršene usluge, a ponajprije je posljedica pandemije, odgovorio mu je Župan. H
Za spajanje JLS-ova 80 zahtjeva
Na upit Marijane Puljak (Centar) o spajanju lokalnih jedinica Župan je rekao da je dosad zaprimljeno 80 zahtjeva za dobrovoljno funkcionalno spajanje. Njima je obuhvaćeno 329 lokalnih jedinica, obrađeno je 50 zahtjeva, a u tu svrhu dosad je isplaćeno 3,8 milijuna eura.

U raspravi o izvješću zastupnici su posebno apostrofirali utjecaj inflacije na standard građana. U godinu dana prihodi proračuna povećani su za skoro 5 milijardi eura, a umirovljenicima je država jednokratno isplatila 230 milijuna eura, kazao je Boris Lalovac (SDP).

Najčitanije iz rubrike