Novosti
DROGE UNIŠTAVAJU ŽIVOTE

Kanabis i kokain su u EU-u “najpopularniji”
Objavljeno 27. lipnja, 2024.
U blagom je padu broj liječenih zbog uporabe opijata, a raste broj osoba koje ulaze u tretman zbog konzumacije stimulansa
Svake godine 26. lipnja diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama s ciljem podizanja razine svijesti o problemu ovisnosti.

Potražnja za drogama i dalje je izazov, a štete povezane s korištenjem droga jedna su od vodećih prijetnji javnom zdravlju. Kako navode iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, globalni trend zlouporabe droga reflektira se i na Hrvatsku. Podsjetimo, prema rezultatima istraživanja Zlouporaba sredstava ovisnosti u općoj populaciji Republike Hrvatske iz 2019. godine, ilegalnu drogu barem je jednom u životu konzumiralo 24,5 posto ispitanika. Najčešće korištena ilegalna droga bila je kanabis, odnosno marihuana, koju je barem jednom u životu konzumiralo 22,9 posto ispitanika.

Prema podacima Registra osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih tvari, u sustavu liječenja ovisnosti o drogama u Hrvatskoj je 2023. registrirano 5875 osoba liječenih zbog ovisnosti o drogama, od kojih je 566 prvi put bilo na liječenju. Od ukupnog broja osoba na liječenju bilo je 82 posto muških te 18 posto ženskih osoba, dok je prosječna dob bila 41,7 godina, s time da je u tretmanu bilo 130 maloljetnika. Što se tiče stope liječenih osoba prema županiji stanovanja, najvišu stopu imala je Istarska županija (550,6), zatim Zadarska (517,3), Šibensko-kninska (481,8), Primorsko-goranska (362,6), Splitsko-dalmatinska (304,1), Grad Zagreb (290,4) te Dubrovačko-neretvanska (285,5). Osječko-baranjska županija imala je stopu od 202,0 liječenih osoba, Vukovarsko-srijemska 158,4, a Brodsko-posavska 139,8 liječenih osoba u odnosu na broj stanovnika.

Na razini EU-a, prema posljednjim podacima Europskog izvješća o drogama za 2024. Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), kanabis je koristilo oko 8 posto odraslih Europljana u dobi od 15 do 64 godine i kokain, koji je koristilo oko 1,4 posto odraslih Europljana u dobi od 15 do 64 godine, najčešće su konzumirane droge u Europi. Trendovi u odnosu na liječenje ovisnosti pokazuju kako je u EU-u u blagom padu broj osoba liječenih zbog uporabe opijata te porast osoba koje ulaze u sustav tretmana zbog konzumacije stimulansa. U izvješću se ističe sve veća prijetnja moćnih sintetskih droga, novih mješavina i promjenjivih obrazaca uporabe droga u Europi. Tržište kanabisa također se mijenja, s porastom moćnih proizvoda i novim zakonodavnim pristupima u nekoliko zemalja.

Svjetsko izvješće o drogama 2024. Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal navodi kako je proizvodnja metamfetamina u Zlatnom trokutu u jugoistočnoj Aziji porasla, nadmašujući proizvodnju tradicionalnih opijata poput heroina i opijuma. Afganistan je zabilježio drastičan pad proizvodnje opijuma nakon zabrane 2022. godine, što se može odraziti na pojavu novih i potentnijih tvari na globalnom tržištu. Zabilježen je pad globalnih zapljena metamfetamina, dok tržišta na Bliskom i Srednjem istoku te u jugozapadnoj Aziji kontinuirano rastu, a Afrika postaje sve važnija ruta za međunarodnu trgovinu drogom.

Sandra Lacić
U OBŽ-u JE UHVAĆENO 178 DILERA
U Osječko-baranjskoj županiji policija je prošle godine evidentirala 229 kaznenih djela zlouporaba droga. Evidentirano je 178 kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, odnosno uhićeno je toliko dilera. Što se tiče omogućavanja trošenja droga, policija je u najvećoj slavonskoj županiji tijekom 2023. godine zabilježila 50 takvih slučajeva. Uz sve navedeno, lani je podnesena i jedna kaznena prijava zbog neovlaštene proizvodnje i prometa tvari zabranjenih u sportu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike