Novosti
BOGOLJUBA JAZVO

Spomenik časnoj sestri koja je spasila spasila više od 300 Židova
Objavljeno 28. lipnja, 2024.

U Livnu je u petak otkriven spomenik povećen časnoj sestri milosrdnici Bogoljubi Jazvo za koju je utvrđeno da je tijekom Drugog svjetskog rata rata u dogovoru s blaženim kardinalom Alojzijem Stepincem spasila više od 300 Židova dok je bila na čelu Bolnice sestara milosrdnica na Vinogradskoj cesti u Zagrebu.

Spomen obilježje časnoj sestri čija je hrabrost široko prepoznata okriveno je u sklopu obilježavanja 150. obljetnice dolaska i djelovanja časnih sestara milosrdnica u Livnu koja su ostavile veliki trag u radu s mladima i tamošnjoj zajednici.

Iznimnu hrabrost časne sestre Bogoljube Jazvo rasvijetlio je zagrebački poduzetnik židovskog podrijetla Marko Danon. On je na uvid dobio mnoge dokumente iz beogradskih i zagrebačkih arhiva. Danon tvrdi da se ona odlučila na tajnu akciju skrivanja više od 300 Židova kako bi ih spasila od smrti u dogovoru s blaženim nadbiskupom zagrebačkim Alojzijem Stepincem.

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Michael Murphy rekao je kako je djelo Bogoljube Jazvo prepoznato i u SAD-u.

U znak zahvalnosti u središtu Livna je časnoj sestri koja je bila upraviteljica Bolnice sestara milosrdnica na Vinogradskoj cesti u Zagrebu podignut spomenik naziva "Zdenac života". Autor spomenika je umjetnik iz Tomislavgrada Ante Braovac. H

Možda ste propustili...

VELEDROGERIJE TRAŽE HITNU INTERVENCIJU

Dug bolnica za lijekove opet je veći od 400 milijuna eura

ŠEST MJESECI DO PREDSJEDNIČKIH IZBORA

Miru Gavrana ili Stiera HDZ će suprotstaviti Milanoviću

OTVOREN ROK ZA PRIJAVE

Nagrada EU-a za inovatorice

Najčitanije iz rubrike