Regija
PREDSTAVLJENA KNJIGA BRANKA KRANJČEVA

Iz zavičajne povijesti 12 zanimljivih priča
Objavljeno 26. lipnja, 2024.
NAŠICE



“Priče iz prošlosti našega zavičaja - Istraživački pristup u obradi zavičajne kulturno-povijesne baštine - Iskustva iz prakse" nova je knjiga publicista i umirovljenog nastavnika i školskog pedagoga Branka Kranjčeva. Cijeli radni vijek proveo je u prosvjeti. U školi se bavio didaktičkom djelatnošću te lokalnim kulturno-povijesnim i prirodnim nasljeđem.

Govoreći o životu i radu svestranog autora, moderatorica predstavljanja knjige Jasna Jurković, inače voditeljica arheološkog i etnološkog odjela Zavičajnog muzeja Našice, podsjetila je na dugogodišnju suradnju s Muzejom. Istaknula je kako je Kranjčev 1971. godine postao član Komisije za osnivanje muzeja u Našicama. Poseban doprinos dao je arheološkoj i mineraloškoj zbirci u Muzeju.

- Osobito i intenzivno surađuje s arheološkim i prirodoslovnim odjelima, kojima poklanja svoje zbirke, te s odjelom muzejske knjižnice. Stvarajući zavičajne zbirke kao sredstvo vizualizacije konkretne zavičajne povijesti, dakle one o kojoj se ne uči u općim udžbenicima, učenike i sve zainteresirane usmjeravao je prema razumijevanju muzejske ustanove, koja prikuplja, proučava, stručno obrađuje i prezentira raznoliku građu, u ovom slučaju onu s pomoću koje učimo o vlastitom zavičaju i korijenima - kazala je moderatorica Jurković.

Publikacija sadržava dvanaest poglavlja koja će čitateljima otkriti niz zanimljivih i korisnih informacija. Svako poglavlje donosi jednu priču iz zavičajne povijesti. Priče se gotovo isključivo odnose na uži zavičaj, odnosno na Našice i okolna mjesta, te na pojave, događaje i ličnosti koje su umnogome utjecale na život i rad stanovnika u bližoj i daljoj prošlosti.

Knjiga je namijenjena nastavnom osoblju i učenicima te svima onima koji Našice i okolicu doživljavaju kao svoj zavičajni prostor i žele bolje upoznati njihovu prošlost, kao i baštinskim ustanovama - muzejima, arhivima, galerijama i knjižnicama.

Vrijednu publikaciju predstavile su urednica Melita Husnjak, kustosica Zavičajnog muzeja Našice, i lektorica Ivana Ostrički, voditeljica knjižnice u Osnovnoj školi kralja Tomislava u Našicama. O svom najnovijem djelu i motivima koji su ga potaknuli da napiše knjigu, govorio je i autor. S.Fridl
Najčitanije iz rubrike