Regija
VRBANJA POTIČE RAZVOJ PODUZETNIŠTVA

S općinskim potporama devet je novozaposlenih
Objavljeno 26. lipnja, 2024.
Na javni poziv Općine stigla su 24 zahtjeva, a korisnicima je odobrena 21 potpora, ukupne vrijednosti 88.426,09 eura
VRBANJA



Već četvrtu godinu zaredom Općina Vrbanja nastavlja pozitivnu praksu dodjele potpora za razvoj poduzetništva i financijski pomaže obrtnicima i malim poduzetnicima koji zapošljavaju do deset radnika. U proračunu za 2024. godinu u tu je svrhu osigurano 100 tisuća eura. Na javni poziv pristigla su 24 zahtjeva, a nakon administrativne kontrole i procjene kvalitete prijava odobrena je 21 potpora, ukupne vrijednosti 88.426,09 eura.

Potencijalnim su korisnicima na raspolaganju bile četiri mjere. Odobrena sredstava odnose se na Mjeru 2 - za nabavu opreme i uređenja poslovnog prostora i na Mjeru 4 - za novo zapošljavanje i samozapošljavanje. Za preostale dvije mjere - za potpore poduzetnicima početnicima i potpore za proširenje poslovanja nije pristigla ni jedna prijava. Za Mjeru 2 stiglo je 16 prijava, a najviši mogući iznos potpore je 5500 eura. Pravo na potporu ostvarilo je 14 prijavitelja, u ukupnom iznosu 53.888,77 eura, što je 10.888,77 eura više od predviđenog, a dodatni se iznos namaknuo iz neiskorištenih financijskih sredstava raspoloživih u okviru drugih mjera. Šest prijava u okviru te mjere podnijeli su poduzetnici početnici, koji su imali pravo na intenzitet potpore od 80 posto prihvatljivih troškova. Ostvarili su potporu u ukupnom iznosu od 23.308,49 eura.

Za Mjeru 4, koja se odnosi za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, pristiglo je osam zahtjeva, a potporu je ostvarilo sedam prijavitelja u ukupnom iznosu od 34.537,32 eura. Maksimalni iznos potpore je 5400 eura za jednu novozaposlenu osobu i 10.800 eura za dvije novozaposlene osobe. Za svaku novozaposlenu osobu intenzitet potpore iznosio je 50 posto, a ako se radi o zapošljavanju osobe iz vlastitog kućanstva, 40 posto prihvatljivog troška godišnjeg iznosa plaće/obveznih doprinosa. Tom je mjerom potpora na području Općine Vrbanja potpomognuto zapošljavanje sedam i samozapošljavanje dviju osoba - rezultirala je s ukupno devet novozaposlenih.

Načelnik Velimir Redl napominje da se 37,5 posto svih prijava odnosi na poduzetnike početnike, i zadovoljno zaključuje da je program potpora razvoju poduzetništva prepoznat kao vrlo pozitivna i učinkovita mjera Općine, čija će se provedba nastaviti. Veseli ga što je iz godine u godinu zanimanje korisnika sve veće, sve je više novootvorenih obrta i novozaposlenih, te mu je drago što se raspoloživa sredstva koriste i što daju razultat. Do kraja tjedna sklopit će ugovore s poduzetnicima, koji su Općini dužni podnijeti izvješće, odnosno dokaz o namjenskom utrošku sredstava potpore.

Prijavitelji su i razni uslužni obrti, ugostiteljski, prijevoznički, obrt za uređenje i održavanje krajolika, obrti za popravak motornih vozila i usluge, za popravak poljoprivrednih vozila, keramičarski obrt...

Marija Lešić Omerović
STABILAN PRORAČUN TEMELJ JE SVEGA
Proračun Vrbanje dobro se puni i dio prihoda na razne načine, u obliku potpora i subvencija, Općina vraća mještanima. Zbog izvanredne situacije i sanacije velikih šteta u šumi od prošlogodišnjeg nevremena, od šumske se rente u 2024. očekuje oko milijun eura i 900.000 eura poreznih prihoda. Na tom području imaju policijsku postaju, dvije šumarije, škole, nekoliko velikih poduzeća, koja zapošljavaju dosta radnika i stalno imaju potrebu za novima - Šumarstvo Ilić, Jet-Set, Niskogradnja... Ondje je i oko 200 aktivnih OPG-ova i sve više obrta.

Velimir Redl

načelnik

Veseli me što je iz godine u godinu zanimanje sve veće, posebice poduzetnika početnika, što se koriste osigurana sredstva i što mjere pokazuju razultat - sve je više novootvorenih obrta i novozaposlenih

Možda ste propustili...

POBOLJŠANA SIGURNOST PROMETA

Završeni su radovi u Podravskoj i Istarskoj

NASTAVIT ĆE RADITI NA OSTVARENJU CILJEVA UDRUGE

Alen Dado i dalje vodi Prijateljstvo

Najčitanije iz rubrike