Novosti
OMOGUĆIT ĆE DALJNJU INTERNACIONALIZACIJU PORTFELJA

Pavao Vujnovac osnovao holding za upravljanje udjelima u kompanijama
Objavljeno 25. lipnja, 2024.
Pavao Vujnovac osnovao je krovni investicijski holding Sustainable Solutions Holding (SSH), koji će upravljati udjelima u kompanijama u kojima je dosad imao izravno vlasništvo kao fizička osoba, izvijestila je u ponedjeljak PR agencija Alpheus.

Riječ je o privatnom investicijskom holdingu koji isključivo konsolidira vlasništvo, a među kompanijama s prilagođenom vlasničkom strukturom i dalje neće biti financijske kroskolaterizacije ili slične kreditne povezanosti, kaže se u priopćenju.

Jedini vlasnik i predsjednik Uprave SSH-a je Pavao Vujnovac, koji ostaje porezni rezident u Republici Hrvatskoj. Nova vlasnička struktura, odnosno prilagodba vlasništva fizičke osobe investicijskom holdingu, omogućit će daljnju internacionalizaciju portfelja i jednostavniji pristup međunarodnim financijskim tržištima, kaže se u priopćenju. Dodaje se kako je riječ o nastavku najavljenog korporativnog restrukturiranja, kojim se Pavao Vujnovac povlači iz operativnog poslovanja kompanija u kojima ima vlasništvo i preuzima ulogu financijskog investitora.

SSH je registriran u Švicarskoj i funkcionirat će kao investicijski holding preko kojeg će, kako se najavljuje, u prvoj fazi ulagati u državama šireg okruženja, a poslije "diljem Europe". Investicijski fokus ostaje na energetici, logistici, proizvodnji hrane i pića, maloprodaji te nekretninama, navodi se.

Ističe se da je "pristup nekima od najvećih europskih financijskih institucija ključan razlog u prilagodbi vlasničke strukture". Time se, kako se navodi, ponajviše smanjuje rizik za hrvatsko financijsko tržište, na kojem dominiraju banke, a time i stroga regulatorna pravila oko kapitalne izloženosti prema istoj vlasničkoj strukturi, bez obzira na činjenicu što je riječ o kompanijama koje uspješno zasebno funkcioniraju.

“Kako je u Hrvatskoj ipak riječ – u europskim okvirima – o relativno malenom financijskom tržištu i financijskim institucijama, prilagođena vlasnička struktura omogućit će vlasniku pristup dugoročnom i održivom financiranju za sve projekte te lakše investiranje u inozemstvu", kaže se u priopćenju.

Izvještava se da je prilagodba vlasničke strukture u društvima u kojima Pavao Vujnovac izravno drži udjele započela u dijelu društava, te će trajati minimalno godinu dana, ali neće imati nikakvog utjecaja na operativno funkcioniranje i poreznu rezidentnost kompanija u kojima će se prilagodba provesti. Kompanije će nastavljati zapošljavati i plaćati sva porezna davanja u zemljama u kojima imaju sjedište, ističe se. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike