Novosti
DOPUŠTENA PREKORAČENJA

Dio će građana radije uzeti kredit nego novi minus
Objavljeno 28. lipnja, 2024.
Do kraja svibnja od 1,7 milijun potrošača pozivu banaka odazvalo se 800 tisuća, kažu u HNB-u
Istekao je rok za prebacivanje iz prešutnog minusa po tekućem u dopušteni pa smo od Hrvatske narodne banke i Hrvatske udruge banaka zatražili svježije podatke o tome koliko je klijenata banaka koji su dosad koristili prešutna prekoračenja prešlo, potpisalo, pristalo na prelazak na dopuštena, odnosno za koliko se njih koji to nisu učinili od 1. srpnja minus ukida.

Građani koji ostaju bez minusa otplatit će ga većinom u ratama, a bit će zanimljivo vidjeti i koliko se u konačnici smanjio broj korisnika minusa, jer se očekuje da će se smanjiti budući da je odziv cijele godine bio nizak. No te institucije i dalje operiraju podacima za kraj svibnja, prema kojima je od ukupno milijun i 700 tisuća potrošača koji su imali odobren prešutni minus novi dopušteni do tog roka prihvatilo njih tek 800 tisuća, dakle manje od pola. Ipak, očekuje se da bi lipanj mogao donijeti značajan skok, jer se računa da je velik broj građana tu formalnost ostavio za zadnji čas.

Podsjetimo, taj postupak migracije potaknuli su prije gotovo dvije godine HNB-a i Ministarstvo financija da bi se građani, ako već koriste minus, ipak nalazili u sigurnijem i jeftinijem dopuštenom prekoračenju, a ne u prešutnom, u koje su ih banke prebacivale iz vlastitog interesa. No kako je odaziv građana bio slab, pretpostavka je da će dio njih ovu situaciju iskoristiti da se zapravo izvuku iz minusa, što uopće nije loše, dapače, a banke im za to nude kredite po redovitim stopama. Ako se ne mora, u minusu je bolje ne biti, odnosno bolje ga je i otplatiti kroz kredit, jer se kredit jednom ipak vrati, a korišteni minus obično vuče godinama. Ali, ako se iz njega ne može, odnosno ako korisnik nema trenutačno mogućnosti da ga vraća kroz kredit, onda je bolje potpisati za ovaj prelazak da ne bi bilo šokova. Bankarima pak odgovara da građani ostanu u minusima i plaćaju na njih kamate.

- Na temelju informacija od uključenih banaka, prema stanju na dan 31. svibnja ove godine u odnosu na 31. ožujka, možemo reći da se povećao broj ugovorenih dopuštenih prekoračenja za 240 tisuća (krajem ožujka bilo ih je 560 tisuća). Dakle, do kraja svibnja 2024., od ukupno 1,7 milijun potrošača koji su dobili ponude banaka, oko 800 tisuća odazvalo se pozivu i ugovorilo dopušteno prekoračenje - ponovio je HNB. To dakle nije ni polovina, no lipanj je dug i tek će podaci s 30. lipnja pokazati pravo stanje, pri čemu se očekuje da se potpisivanje, online ili u poslovnicama, u lipnju značajno ubrzalo.

Aneli DRAGOJEVIĆ MIJATOVIĆ
Tko propusti potpisati, minus će morati vraćati, što može i tako da uzme kredit i otplati minus na rate

Novi “doprinos” rastu gotovinskih kredita
Inače, prema podacima HNB-a, prekoračenja po tekućim jedan su od segmenata kredita građanima koji je konstantno u padu. Analitičari RBA banke prenose da prekoračenja, s iznosom od 790,7 milijuna eura (3,5 posto ukupnih kredita), bilježe pad na godišnjoj razini od kraja 2022. izuzevši siječanj i veljaču ove godine. U travnju je ponovno zabilježen pad, za 0,7 posto. Dok minusi padaju, “gotovinci” rastu, odnosno nastavljaju iznimno brzo rasti, po stopi od 11,3 posto godišnje u travnju. Sada će taj rast vjerojatno biti i dodatno ubrzan gotovinskim kreditima koje će ljudi uzeti da bi se rješavali ovih minusa.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike