Novosti
JOŠ JEDNA MASOVNA GROBNICA KOD VUKOVARA

Obitelji nestalih: Informirani smo, naš je glas uvažen
Objavljeno 30. lipnja, 2024.
Prošloga je tjedna na komunalnom odlagalištu Petrovačka dola kod Vukovara pronađena još jedna masovna grobnica s najmanje deset tijela. Kako je prilikom boravka u Vukovaru rekao ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, riječ je o sekundarnoj grobnici, a prema prvim pregledima u njoj su žrtve iz Domovinskog rata i to iz prve polovine 1992..

Nakon obilaska lokacije predstavnici mjerodavnih institucija sastali su se s članovima Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, a Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza, izrazila je zahvalnost svima koji su sudjelovali u zahtjevnom procesu traženja nestalih osoba, od prikupljanja informacija do realizacije na terenu.

- Očekujemo kako će u idućem periodu jedan broj naših obitelji konačno naći odgovor na pitanje "Gdje su naši najmiliji?". Na ovom području više od 300 obitelji očekuje taj odgovor u danima koji su ispred nas, no neće ga nažalost svi dobiti. Imajući u vidu protek vremena i ono što se događa, za nas je ovo izniman rezultat - rekla je i posebnu zahvalnost iskazala svim pripadnicima HV-a, koji su na Petrovačkoj doli po različitim vremenskim uvjetima vrijedno radili, strpljivo prekapali zemlju, pregledavali i u konačnici došli do posmrtnih ostataka.

Alvir je ocijenila kako su obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila uvažene, od dana kada su istraživanja na lokaciji počela kontinuirano su informirani te pozorno prate što se događa i na Petrovačkoj doli i na svim drugim lokacijama.

- Mi članovi obitelji bili smo na ovoj lokaciji nekoliko puta u posljednje dvije godine i gledali kako se proces odvija, ali nismo javno govorili o tome upravo zato da se ne uznemiravaju obitelji. Poklonili smo potpuno povjerenje Ministarstvu i institucijama i čekali da njihovi napori daju rezultat. I prije nego što je počela ekshumacija bili smo svjesni kako je to Sizifov posao, pa smo unatoč povjerenju sumnjali hoće li se institucije upustiti u pothvat koji je nalikovao na nemoguću misiju i financijski, i tehnički, i u svakom drugom smislu - naglasila je i izrazila želju da se pronađu svi posmrtni ostatci kako bi sve obitelji napokon dobile svoj mir. D.K.
Najčitanije iz rubrike