Novosti
PREDSJEDNIK OBJAVIO DA ĆE SE KANDIDIRATI

Milanović želi potporu SDP-a za drugi mandat
Objavljeno 26. lipnja, 2024.
Glasovac: U SDP-u nemamo nikoga tko bi imao veće šanse na izborima
Baš poput svoje prethodnice Kolinde Grabar-Kitarović, ni Zoran Milanović nije napravio pompu oko svoje kandidature za drugi mandat predsjednika Republike. Stao je jučer pred novinare i na njihovo pitanje kada će objaviti kandidaturu jednostavno odgovorio - evo sada.

U subotu bi Glavni odbor SDP-a, kao što je to učinio i 2019., trebao podržati Milanovića kao predsjedničkog kandidata. On je već rekao da mu je ta potpora važna, naročito u logističkom smislu. "Očekujem podršku SDP-a, trebat će mi zbog niza razloga, i organizacijskih, dakle, da me ne pokradu", izjavio je nakon što je nazočio svečanom otvorenju Cravaticum - boutique muzeja kravate. Nije bio rječit, dodao je tek kako smatra da su mu aduti to što ima najviše znanja i iskustva "od svih mogućih kandidata", svjestan da to "nikada nije presudno".

Znači, Milanović nedavno nije uspio postati premijer, što mu je, između ostalog, Ustavni sud i zabranio zbog kršenja Ustava u predizbornoj kampanji, pa će pokušati osvojiti još jedan mandat predsjednika Republike. Svi su hrvatski predsjednici postupali jednako, ali su u drugom pohodu na Pantovčak uspješni bili samo Franjo Tuđman i Stjepan Mesić. Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović zadržali su se u Uredu predsjednika samo po pet godina. U prilog Milanoviću ide, međutim, činjenica da se u ovom stoljeću još nije dogodilo da je na predsjedničkim izborima pobijedio kandidat političke opcije koja kontrolira Banske dvore.

- Zoran Milanović ima najveće šanse da porazi bilo kojeg HDZ-ova kandidata. U SDP-u u ovom trenutku nemamo nikoga tko bi imao veće šanse na izborima. Bitno je da ne dopustimo da sve poluge završe u rukama iste stranke. Na svaki mogući način moramo pobijediti u ovoj utrci i spriječiti da HDZ ovlada i obavještajnim aparatom i vojskom - kazala je potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac.

Prije Milanovića već se javilo nekoliko potencijalnih predsjedničkih kandidata, ali ključno je koga će mu suprotstaviti HDZ. No, prema onome što je jučer govorio ministar Marin Piletić, to se još dosta dugo neće znati.

- HDZ je u postupku unutarstranačkih izbora i 13. srpnja biramo predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednike stranke. Sukladno s našim statutom, saziva se Sabor HDZ-a, na kojem se treba izabrati i članove Predsjedništva i Nacionalnog odbora. Kada se taj proces završi, kada sva tijela budu konstituirana, očekujem da ćemo onda predložiti kandidata HDZ-a za predsjednika Republike - rekao je Piletić novinarima.

Budući da je Predsjedništvo HDZ-a donijelo odluku kako će se 21. Opći sabor održati "tijekom listopada", ako je točno to što je Piletić najavio, HDZ će svog kandidata odrediti tek u listopadu ili možda čak početkom studenoga. Tada će do izbora za predsjednika Republike biti samo dva mjeseca ili još manje. Nikad ni jedna od vodećih hrvatskih stranaka nije tako kasno odlučila o predsjedničkom kandidatu. Primjerice, HDZ je 2014. sredinom lipnja službeno potvrdio kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović. Kako bilo, Piletić je siguran da će HDZ-ov čovjek poraziti Milanovića.

- Očekivali smo da će se aktualni predsjednik razriješiti ove dužnosti jer je najavljivao da sasvim sigurno na Pantovčaku neće ostati, jer da što bi tamo radio, rezbario i glancao stolove. Jedan dan želi biti premijer, jedan dan predsjednik, krši Ustav. O njegovim namjerama, s obzirom na to da je bio u pozadini obaju izbornih ciklusa, i parlamentarnih i europarlamentarnih, građani su dovoljno rekli svojim glasovima. Vlada je konstituirana ne onako kako je on to zamišljao, nego kako su rekli hrvatski građani, a vjerujem da će tako biti i na predsjedničkim izborima - poručio je Piletić.

Dijana Stanić Rešicki
DP bez kandidata?
Premijer Andrej Plenković je bezbroj puta krivnju za izborni poraz Kolinde Grabar-Kitarović pripisao Domovinskom pokretu, i to zato što se njegov osnivač Miroslav Škoro 2019. natjecao protiv HDZ-ove kandidatkinje. Ne treba stoga sumnjati kako je Plenković zainteresiran za to da DP ne sudjeluje na predstojećim izborima ili da čak podrži HDZ-ova kandidata. Sudeći po jučerašnjoj izjavi predsjednika DP-a Ivana Penave, to je sasvim moguće. "Trenutno u stranci nemamo ime. Potrošili smo svoje kapacitete na izbore za Sabor i nakon toga, ostatke ostataka, na europske izbore. Izbori za predsjednika nisu nam u fokusu, odlučit ćemo u rujnu, a sve su nam opcije, od podržavanja nekog do našeg kandidata, na stolu", izjavio je Penava.

Butković: Mogao bi opet izvisiti
Oleg Butković već neko vrijeme prati svaki Milanovićev potez i to komentira na društvenim mrežama. Jučer je čak spomenuo mogućnost dolaska na Pantovčak. "Dobar dan Zorane, pa što ja to čujem? Više ne želiš biti premijer nego sad opet želiš biti predsjednik. Tebi je država k‘o jukebox, služi samo za ispunjavanje tvojih želja. Kako te krenulo, mogao bi opet izvisiti. P.S. I dalje bježiš od susreta sa mnom, da ne moraš odgovoriti na ona dva pitanja. Natjerat ćeš me da ti ih dođem na Pantovčak postaviti", napisao je Butković.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike