Kultura
BOGAT PROGRAM DO 6. SRPNJA

Otvoren 64. Međunarodni dječji festival u Šibeniku
Objavljeno 23. lipnja, 2024.

ŠIBENIK - Podizanjem festivalske zastave uz sudjelovanje dječjeg zbora Zdravo maleni i polaznika Dramskog studija i radionice „Ivana Jelić“ pri HNK u Šibeniku, u subotu je u Šibeniku otvoren 64. Međunarodni dječji festival.

 U dramskom dijelu svečanog otvorenja Zagrebačko kazalište lutaka izvelo je lutkarsku operu „Ero s onoga svijeta“ u režiji Krešimira Dolenčića. Otvorenju festivala, među ostalim, nazočili su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te izaslanik predsjednika Zorana Milanovića, Zdravko Zima kao i predstavnici Španjolske, Turske, Bugarske i Čilea.
Ministrica Obuljen Koržinek poželjela je da svako dijete u Hrvatskoj jednom u životu nekoliko dana provede u Šibeniku za trajanja MDF-a. „Svaki festival i svaki grad je poseban, ali šibenski dječji festival je svakom tko je bar jednom ovdje proveo nešto što apsolutno nikad ne može zaboraviti bez obzira jeste li dijete ili ste odrasli, jeste li imali sreću kao dijete ovdje dolaziti ili ste upoznali to peto godišnje doba kao odrasli", dodala je.


Istaknula je kako je zanju ovo poseban, najveseliji, najsretniji, najkreativniji festival od svih naših festivala. Ministrica je poručila šibenskoj djeci da cijene ono što imaju te nose sa sobom u život radost i ljepotu i da je dijele s drugima.


64. Međunarodni dječji festival potrajat će do 6. srpnja, a djecu očekuje bogat radionički, dramski, literarni, likovni, filmski i ini program. Ukupno više od 200 programa stalo je na nekoliko šibenskih pozornica  od kojih je najveća ona ljetna na Trgu Republike Hrvatske gdje je u subotu navečer otvoren 64. Festival djeteta.

Velik broj stranih izvođača

Festival je i ove godine privukao velik broj stranih izvođača pa tako u Šibenik stižu umjetnici i pedagozi iz cijelog svijeta, među ostalim, iz Velike Britanije, Indije, Italije, Njemačke, Austrije, Bosne i Hercegovine, Japana, Brazila, Bugarske, Rumunjske, Poljske, Španjolske te Sjeverne Makedonije.


Svi oni bit će uključeni u različite segmente festivalskog programa, a kvaliteti programa ovogodišnjeg MDF-a zasigurno su pridonijeli i domaći umjetnici, ujedno i voditelji radionica.
U programu su gotovo podjednako zastupljena klasična književna djela („Pinokio“, baletna predstava u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke), hit školska lektira i filmska adaptacija („Dnevnik Pauline P.“ , dramska predstava u izvedbi Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba“), ali i kazališne adaptacije kino – hitova („Hachiko“, lutkarska predstava u izvedbi Maska kazališta iz Poljske).


Program trgova i ulica opravdava ekološku nit festivala pa će u Perivoju Roberta Visianija od 27. lipnja do 5. srpnja gostovati španjolski inovatori na polju interaktivnih parkova od recikliranih materijala – Jokai, Larun te Katakrak s „Els Recicloperats“.


Za festivalsku senzaciju u zraku pobrinuo se talijanski Sonics Aerial Perfromance s predstavom „Meraviglia“ koja će biti izvedena u zraku ponad šibenskog Trga Poljana.

 

(Hina)

Možda ste propustili...

OBJAVLJENA NOVA KNJIGA ĐAKOVAČKOG KNJIŽEVNIKA MIRKA ĆURIĆA

Kako pisati kao veliki romanopisci

Najčitanije iz rubrike