Kultura
NA 8. DANIMA A. G. MATOŠA U TOVARNIKU

Prva nagrada pripala osječkoj književnici Đurđici Stuhlreiter
Objavljeno 8. lipnja, 2024.
U Tovarniku su održani 8. Dani Antuna Gustava Matoša, koji su najavljeni programima u Subotici, Đakovu i Zagrebu. Položeni su vijenci na Matoševu bistu ispred osnovne škole s njegovim imenom u Tovarniku i održana svečana sjednica Općinskog vijeća Tovarnika na kojoj se uime Organizacijskog odbora 8. Dana Antuna Gustava Matoša obratio član Društva hrvatskih književnika i jedan od dobitnika nagrade za najbolju priču nadahnutu Matošem, Tomislav Marijan Bilosnić, izaslanik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek. Petar Elez otvorio je 8. Dane Antuna Gustava Matoša.

Matoševe dane od prvog izdanja prate knjige i zbornici. Ove godine je objavljena zbirka "AGM kao nadahnuće", 37 priča nadahnutih Matoševom biografijom i Matoševim djelom, kao kruna obilježavanja 150 godina od Matoševa rođenja, ali i kao poziv da se Matoša i njegovo djelo ne zaboravi i u godini kada obilježavamo 110. obljetnicu njegove smrti. O knjizi su govorili urednik Mirko Ćurić i recenzentica, dr. sc. Vlasta Markasović.

Slijedila je dodjela Nagrade za najbolju priču nadahnutu životom i djelom A. G. Matoša, prigodom 110. obljetnice smrti. Na natječaj je pristiglo 20 priča autora i autorica iz Hrvatske, BiH i Srbije. Povjerenstvo je odabralo najbolje priče posvećene Matošu i njegovu djelu. Najboljom je proglašena priča osječke književnice Đurđice Stuhlreiter "Daždevnjak". Drugo mjesto pripalo je tomislavgradskoj književnici Ivani Dilber za priču "Sat lektire, Djevojčici mjesto igračke". Treće mjesto podijelili su zadarski književnik Tomislav Marijan Bilosnić s "Molbe, pisma, mita", sarajevski književnik Goran Hadžiomeragić s "Moć snivanja" i zagrebačko-tovarnička književnica Mateja Tutiš s "VIP Notturno".

Pokrovitelj Nagrade je Općina Tovarnik. Nagrađeni autori i autorice biranim su riječima zahvali na priznanju koje su primili u rodnom Matoševu Tovarniku. Za sam kraj programa najmlađi su - iz škole koja nosi Matoševo ime, iz Tovarnika - interpretirali Matoševe stihove i prozne zapise.

Organizatori manifestacije su DHK Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski Osijek, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata Subotica, Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo "Matoš" – Plavna, Fondacija "Antun Gustav Matoš" Beograd i OŠ A. G. Matoša i Općina Tovarnik, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija RH, Vukovarsko-srijemska županija i Općina Tovarnik. T.K.
Možda ste propustili...

OBJAVLJEN PROGRAM 26. ŠPANCIRFESTA

Među 500 programa su i "Maratonci" osječkog HNK-a

VEČERAS SE OTVARA IZLOŽBA “MORSKI LAHOR”

Izbor aktova iz zbirke NMMU-a

Najčitanije iz rubrike