Kultura
PREMIJEROM "BARAKA PET BE"

Počeo 13. festival Miroslav Krleža
Objavljeno 30. lipnja, 2024.

Premijernom izvedbom Krležine "Barake Pet Be" u petak navečer u prostoru bivše vojne bolnice u zagrebačkoj Vlaškoj ulici počeo je 13. festival Miroslav Krleža, koji će idućih dana podsjetiti na i danas aktualno djelo tog velikog hrvatskog književnika.

Za otvorenje je odabrana predstava nastala prema antiratnoj Krležinoj prozi  iz antologijske zbirke "Hrvatski bog Mars" Miroslava Krleže koja je svojom temom aktualna i više od stotinu godina nakon objavljivanja.

Režirala ju je Marina Pejnović, adaptaciju napravio Vid Hribar, a glume Tomislav Dunđer, Kristijan Petelin, Domagoj Ikić, Ivan Raffaelli, Boris Barukčić, Nikolina Prkačin.

Redateljica je ocijenila kako je Krleža tom kratkom pričom o užasima koje za sobom donosi rat negdje između neimenovane bojišnice na istoku Europe ispisao neke od najpotresnijih redova hrvatske antiratne proze.

Po riječima Gorana Matovića, utemeljitelja, autora i ravnatelja Festivala, Krleža je i dalje idealan kroničar Hrvatske,Europe i svijeta danas, a ove su godine ishodište posvetili sudbini mladih koje uče da ne kažu 'ne' i dresiraju kao mehaničke lutke da u ime viših ideja postanu topovsko meso.

Tema sukoba i ratova u fokusu je i ostalih scenskih izvedbi i popratnih događanja festivala.

Izvest će se predstava Kazališta Virovitica "U agoniji" u režiji Darija Harjačeka te monodrame "Na rubu pameti" Dragana Despota,"Sjetite me se 2022.", Gorana Matovića te "Ni med cvetjem ni pravice" Adama Končića.

U Gavelli gostuje Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca s predstavom "Na rubu pameti – jedne pijane novembarske noći 1918." u režiji Marka Misirače.

Iz programa se ističe i Putovanje Krležinim zagrebačkim adresama, kada će se turističkim autobusom posjetiti sedam mjesta na kojima je Krleža živio i stvarao.

Prije početka festivala već se održao susret s glumicom Krležina teatra Nevom Rošić i otvorila izložba "Krleža/ Dijalozi", za koju su Paulina Jazvić, Ivona Jurić, Tisja Kljaković braić, Koraljka Kovač, Lovro Lapuh, Ivan Prerad i Roberta Vilić napravili slike na temu Krleže.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu predstavit će 2. srpnja Krležinu rukopisnu ostavštinu na izložbi "Iz Autorova pera: rukopisna građa Miroslava Krleže."

Na Krležin rođendan, 7. srpnja u 7 sati ujutro, što je vrijeme Krležina rođenja, festival Teatra poezije se zatvara tradicionalnim gastronomsko-nadrealističkim susretom "Doručak kod Krleže" u Kazališnoj kavani Kavkaz. H

Možda ste propustili...

POČINJE OSJEČKO LJETO KULTURE

Dva mjeseca bogatog kulturnog programa na OLJK-u

U OSJEČKOM DJEČJEM KAZALIŠTU BRANKA MIHALJEVIĆA U SUBOTU, 29. LIPNJA, U 18 SATI

Besplatna predstava “Mendolena i Matija”

GLAZBA, POEZIJA I IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Nova Akropola otkrila kako postići skladan život

Najčitanije iz rubrike