Kultura
GLAZBA, POEZIJA I IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Nova Akropola otkrila kako postići skladan život
Objavljeno 24. lipnja, 2024.
U Novoj Akropoli održana je večer "Sklad i harmonija", ispunjena notama suvremene glazbe, inspirativnim poetskim stihovima i umjetničkim fotografijama. Ta kulturna udruga sa sjedištem u Zagrebu djeluje na području cijele Hrvatske organizirajući javna predavanja, tečajeve, konferencije i aktivnosti s ciljem promicanja cjeloživotnog učenja. Osječka podružnica kao škola filozofije svake godine obilježava Svjetski dan filozofije, Dan planeta Zemlje i Dan glazbe, koji je ovaj put proširen na Dan umjetnosti.

- Ovogodišnji program uključuje glazbu, poeziju hrvatskih velikana i izložbu fotografija našeg člana Mihaela Stočka jer on više odgovara shvaćanju umjetnosti koje želimo obnoviti. Smisao i svrha umjetnosti u životu čovjeka je vrlo bliska ideji filozofije i čemu ona služi, kao i drugim idealima poput dobrote i pravde. Odvojiti umjetnost od filozofije bilo bi svođenje umjetnosti na neku tehniku. Ovako, ona zajedno s filozofijom dobiva svoj pravi, istinski smisao. Postoji neraskidiva veza između etike i estetike, ne može postojati jedno bez drugog i to je naša osnovna nit vodilja. "Sklad i harmonija" na tragu je tih promišljanja, na takav način shvaćene umjetnosti. Umjetničkim djelima zapravo potičemo kontakt s čovjekovim unutarnjim glasom, sa samim sobom i svojim bićem jer tako se lakše uspostavlja kontakt sa svijetom oko sebe, a život tada doista postaje skladan i harmoničan - objašnjava Lada Ilić Puharić, voditeljica podružnice Nova Akropola u Osijeku.

Primarna aktivnost Nove Akropole tečaj je praktične filozofije, koji se prvi put organizira tijekom ljeta, 8. srpnja u 19.30. Posjetitelji će ondje na osam predavanja o tradicionalnim filozofskim učenjima sa svih strana svijeta imati priliku upoznati pravu ulogu filozofije u životu čovjeka. Prvo predavanje je besplatno, ističe Ilić Puharić.

- Danas je filozofija neka vrsta mentalne gimnastike, koja je prilično teorijska i nema puno dodira s realnošću života niti ima intenciju da ima. Ona to izvorno nikada nije bila, njezina uloga prvenstveno je praktična. Ona daje čovjeku znanja i spoznaje koji mu mogu pomoći u svakodnevici, to su temeljna životna pitanja poput istine, vlastitog identiteta i smisla života. Filozofija je izvorno bila veza između teorije i prakse, kako bi ljudi znali zašto rade ono što rade i djelovali u skladu sa svojim promišljanjima - zaključuje voditeljica podružnice Nova Akropola u Osijeku. E. Lukić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DLJI:

Premijera “Kafetarije”

2

19. BIZOVAČKE LJETNE VEČERI

Izložba slikara Andrije Ivanišića iz Valpova

3

2. FESTIVAL KREATIVNOG PISANJA

Gorski kotar: Kreativno pisanje