Kultura
9. KONCERT “NA LIVADI U JANKOVCU”

Konstantin Krasnitsky zvukom klavira donio čaroliju glazbe i prirode
Objavljeno 2. srpnja, 2024.
Priroda kao pozadina daje dodatnu dimenziju slušatelju, čineći glazbu čarobnijom, obogaćenu zvukovima iz okoliša - kaže Gribl
U organizaciji Turističke zajednice područja Vrata Papuka i pod pokroviteljstvom Općine Čačinci, Parka prirode Papuk i Hrvatskih šuma te u sklopu Dana općine Čačinci, u Park-šumi Jankovac održan je tradicionalni, 9. koncert ‘‘Na livadi na Jankovcu‘‘.

Među drvećem


Koncert je ove godine održao vrhunski svjetski pijanist Konstantin Krasnitsky, red. prof. art. Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Profesor Krasnitsky zvukom je klavira donio poseban spoj glazbe i prirode:

- Zahvaljujem svojoj studentici Andreji Gribl na pozivu da održim klavirski recital i organizatorima što su nam omogućili da zajedno uživamo u ovom jedinstvenom glazbenom doživljaju u prirodi. Imati priliku održati klavirski recital na bečkom klaviru u Park-šumi Jankovac bilo je nezaboravno iskustvo. Sam ambijent prirode, s njezinim mirisima, zvukovima i krajolikom, stvorio je jedinstvenu atmosferu koja se ne može usporediti ni s jednom koncertnom dvoranom. Zvuk klavira odzvanjao je među drvećem i stapao se s prirodnim okruženjem, stvarajući harmoniju koja je duboko dirnula mene i publiku. Ova glazbena manifestacija ne samo da je slavila ljepotu klasične glazbe nego je i povezivala ljude s prirodom, podsjećajući nas na važnost očuvanja takvih prekrasnih netaknutih prirodnih ljepota. Bilo je to iskustvo koje ću zauvijek nositi u srcu. Želim posebno zahvaliti Ivici Derneru, štimeru klavira koji je omogućio da bečki klavir stigne do Park-šume Jankovac. Njegov trud i predanost osigurali su savršen zvuk i nevjerojatno iskustvo za sve prisutne. Bez njegove profesionalnosti i stručnosti, ovaj recital ne bi bio moguć. Hvala publici koja je dijelila ove čarobne trenutke sa mnom. Njihova prisutnost i energija učinili su ovaj koncert nezaboravnim i hvala Davoru Bobiću, koji došao i podijelio ove trenutke s nama – rekao je profesor Krasnitsky.

Ovaj koncert ideja je vrhunske umjetnice Andreje Gribl, čija je ljubav prema Jankovcu nemjerljiva i svake godine on donosi poseban čar ovom biseru prirode.

- Koncert koji je na Jankovcu održao renomirani svjetski pijanist Konstantin Krasnitsky primjer je kako se klasična glazba savršeno dopunjuje s prirodnom okolinom. Daleko od gradske užurbanosti, stresa i vreve slušatelji su imali priliku doživjeti autentičan, neprocjenjiv i unikatan doživljaj, za razliku od uobičajene komercijalne glazbe koja pripada gradu i kojom su okruženi svakodnevno. Upravo zato trebamo njegovati ovakvu vrstu glazbe na ovim jedinstvenim koncertima. Klasična glazba povezuje se s elegancijom i profinjenošću, a ovo predivno prirodno okruženje pojačava te aspekte i stvara sofisticiranu atmosferu. Priroda kao pozadina daje dodatnu dimenziju slušatelju, čineći glazbu čarobnijom, obogaćenu zvukovima ptica, vjetra i vode koji se međusobno skladno stapaju. Klasična glazba s njezinim bogatim i suptilnim zvukovima evocira snažne emocije, a priroda dodatno pojačava te osjećaje stvaranjem mirnog i inspirativnog okruženja. Veselim se sljedećem, jubilarnom, 10. koncertu i zahvaljujem svima koji već dugi niz godina podržavaju ovu glazbenu manifestaciju i na taj način promoviraju ekološku svijest i ljubav prema umjetnosti – rekla je Andreja Gribl.

Profesor Krasnitsky izveo je mnoga poznata djela svjetskih skladatelja, a isto tako i jednog od najistaknutijih hrvatskih skladatelja, danas najizvođenijih u Hrvatskoj, red. prof. art Davora Bobića, koji je i sam nazočio koncertu.

Poseban zvuk


- Moram reći da sam prvi put ovdje na Jankovcu i iskreno sam fasciniran ljepotom prirode. Dugo sam se spremao doći i evo sad sam uspio, to više mi je drago što je profesor Krasnitsky, uz djela vrhunskih svjetskih skladatelja, danas na koncertu izveo i dvije moje skladbe, koje doista u ovom ambijentu posebno zvuče. Hvala od srca Andreji Gribl na ovoj inicijativi jer ovo je poseban ugođaj, taj spoj klasične glazbe i prirode je neprocjenjiv i siguran da ovo može biti odličan turistički proizvod na državnoj razini – rekao je profesor Davor Bobić.

I ove godine tako je koncert koji ima radni naziv "Pozdrav ljetu" na najbolji mogući način pozdravio ljeto pod Papukom.

- Devetu godinu zaredom našim turistima koji su željni aktivnog odmora uz šetnju i planinarenje, pokušavamo dati jedan poseban događaj uz koji mogu uživati u klasičnoj glazbi i ovaj osjećaj može svakako biti i jedna onako antistresna zona u čovjeku. Kroz ovakve događaje želimo valorizirati našu prirodnu i kulturnu baštinu i sve ljepote koje imamo i sigurna sam da je ovo najljepši pozdrav ljetu – zaključila je direktorica TZP-a Vrata Papuka, Ana Marunica.

Vladimir Grgurić
Najčitanije iz rubrike