Kultura
NAJAVLJENO OTVORENJE 27. RUJNA

Nova će koncertna dvorana biti početak novog glazbenog Osijeka
Objavljeno 4. srpnja, 2024.
Grad će obogatiti kulturnu ponudu i učvrstiti mjesto na kulturnoj karti Hrvatske i Europe
Na otvorenju najvažnije kulturne manifestacije u Osijeku, Osječkog ljeta kulture, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić obznanio je kako će nova koncertna dvorana, smještena u Kulturnom centru, svoja vrata za glazbenike i publiku prvi put u povijesti Osijeka otvoriti 27. rujna ove godine. Bit će to i nešto prije nego što je bilo planirano, što znači da se uređenje i opremanje dvorane privode svome kraju.

Površinom od 1000 četvornih metara s 417 sjedećih mjesta novi osječki hram glazbe bit će druga po veličini koncertna dvorana u Hrvatskoj, nakon one zagrebačke koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, koja je otvorena davne 1973. godine. Premda druga po veličini u Hrvatskoj, bit će jedna od najmodernijih jer se gradi po novim standardima i zahtjevima gradnje koncertnih dvorana. Ukupna vrijednost radova koncertne dvorane iznosi 1,7 milijuna eura, od čega je 930.000 eura osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja, a 770.000 eura Ministarstvo kulture. Tijekom gradnje više je puta istaknuto kako koncertna dvorana građane Osijeka neće koštati ni jedan eurocent.

Interes za kulturu


Gradska je vlast njezinom izgradnjom pokazala veliki interes za razvoj kulturne infrastrukture kao i programa u različitim kulturnim djelatnostima. Završetkom ove dvorane Osijek dobiva prije svega sjajan koncertni prostor, koji će poslužiti za kulturne, ali i druge namjene.

Tijekom svojih prijašnjih obilazaka radova na novoj osječkoj koncertnoj dvorani ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek isticala je da će ona biti najsuvremenija koncertna dvorana i zamašnjak kulturnom odnosno glazbenom životu u Osijeku, koji je Kulturni centar već počeo vrlo ambiciozno razvijati. Prepoznala je važnost ovog projekta, i za to je ministarstvo kojemu je ona na čelu izdvojilo 929.000 eura, što su bila najveća sredstva za investicije na godišnjoj razini koje je Ministarstvo kulture dotad dalo.

Gradonačelnik Ivan Radić za Glas Slavonije je kazao kako će se otvorenjem prve koncertne dvorane 27. rujna u Osijeku krenuti na jedno novo uzbudljivo i dugo putovanje! Treba reći i kako su sredstva za izgradnju dvorane uvelike osigurana upravo njegovim snažnim angažmanom i lobiranjem.

- Važno je istaknuti da nova koncertna dvorana, prva u osječkoj povijesti, građane Osijeka neće stajati ni eura. Naime, Grad Osijek se uspješno prijavio na natječaje Ministarstva regionalnoga razvoja i Ministarstva kulture te za novu dvoranu dobio nepovratnih 1,7 milijuna eura, koliko i stoji njezin završetak i opremanje. Bit će to suvremena koncertna dvorana površine gotovo 1000 četvornih metara i s oko 400 sjedećih mjesta. Koncertnom dvoranom Osijek će obogatiti svoju kulturnu ponudu i učvrstiti svoje mjesto na kulturnoj karti Hrvatske i Europe. Na pozornici očekujemo izvođače svjetskoga glasa koji će zadovoljiti i najzahtjevniju publiku Osijeka, Slavonije i Baranje, ali i susjednih zemalja - rekao je Radić, dodajući da je za koncertni klavir Grad Osijek osigurao 200 tisuća eura.

Koncertna dvorana zasigurno će biti novo mjesto okupljanja, stvaranja i kulturnog razvoja ne samo Osijeka nego i Osječko-baranjske županije, ali i puno šire, a njezinim će otvorenjem kulturna scena Osijeka biti podignuta na višu razinu. Tako će grad Osijek biti pozicioniran na kulturnu kartu Hrvatske i Europe.

Osim toga Grad će novom dvoranom i povezivanjem niza kulturnih dionika u Osijeku i regiji moći ponuditi spektar programa koji se do sada u Osijeku nisu imali gdje održavati. Tu je i Akademija za umjetnost i kulturu koja će nizom kvalitetnih višegodišnjih glazbenih projekata sada dobiti prostor za daljnji rast. Omogućit će Osijeku da postane središte brojnih festivala, natjecanja i koncerata kakvi se do sada nisu mogli održavati zbog neadekvatnog prostora.

Reakcije su budućih korisnika ovog iznimnog koncertnog zdanja očekivano pozitivne te s nestrpljenjem očekuju da prvi put nastupe u novoj osječkoj koncertnoj dvorani.

Koncertna dvorana u Kulturnom centru željno je iščekivani prostor generacija Osječana, kaže Sunčana Bašić, ravnateljica Glazbene škole Franje Kuhača, jer su svi dosadašnji prostori korišteni za koncerte bili zapravo prilagođeni ili prenamijenjeni prostori u kojima su se izvodili koncerti, ali nikada nije u Osijeku baš namjenski građena koncertna dvorana.

- U tome je smislu koncertna dvorana Kulturnog centra veliko postignuće osječke kulture jer će svima koji grade njezin identitet ova dvorana značiti konačno ostvarenje prostora koji može biti glazbeni podij za glazbena događanja visoke kulture. Za Glazbenu će školu Franje Kuhača ova nova dvorana biti mjesto u kojemu ćemo moći Osijeku, našoj županiji i svim zainteresiranim gostima pokazati postignuća mladih umjetnika koji se spremaju za visoki profesionalizam. Već smo dokazali da smo po uspjesima u vrhu hrvatskog umjetničkog obrazovanja za glazbu i ples, a moderna dvorana u kojoj ćemo ta postignuća moći i pokazati - bit će novi početak jednog novog glazbenog Osijeka - poručuje Bašić.

Podsjeća da su državni prvaci iz brojnih kategorija i da pojedini mladi polaznici sviraju već kao profesionalni umjetnici, da su zborovi dugogodišnji državni prvaci, a da plesom obilježavaju i kreiraju plesnu scenu Osijeka već jako dugo.

- Željeli bismo u dvorani, osim naših koncerata, priređivati i koncerte naših gostiju iz prijateljskih glazbenih škola u Hrvatskoj i inozemstvu, izvesti plesne predstave i projektne koncerta, a možda konačno i biti domaćini nekog od uglednih natjecanja u glazbenim ili plesnom kategorijama. Nama je najvažniji koncertni klavir kao temelj svake koncertne dvorane, a sve ostale instrumente potrebne za izvedbu orkestralnih i solo točaka imamo i sami te nam u početku nije nužno da je dvorana opremljena i dodatnim instrumentarijem - zaključila je Bašić, napominjući kako se svi zajedno vesele novom glazbenom Osijeku i kako su spremni sudjelovati u programu otvorenja dvorane ako im u režiji otvorenja organizator ponudi mjesto.

Veliko postignuće


Valerija Fischbach, dirigentica HPD-a "Lipa", smatra da će nova koncertna dvorana u Osijeku pružiti izvođačima novu dimenziju nastupa, a publici potpuni doživljaj uživanja u glazbi.

- Nadam se da izvođači radova vode računa o akustici, koja je najvažniji segment kvalitetnog koncertnog muziciranja. Osobno mi je žao što se odustalo od prvotne ideje da osječka koncertna dvorana nudi oko 1000 sjedećih mjesta, poput pečuškog Kodály Centra. Unatoč tome, jedva čekamo otvorenje i nadamo se najboljem - poručuje podsjetivši da Grad Osijek, nažalost, nakon rušenja Radničkog doma 1981., dakle više od četrdeset godina, nije imao pravu koncertnu dvoranu.

Navodi da su osječki umjetnici bili prisiljeni nastupati u neadekvatnim prostorima poput atrija Arheološkog muzeja Osijek, foajea Kulturnog centra Osijek, osječkih crkava i slično.

- Svi ti prostori kapacitetno su ograničeni, ali i akustički osjetljivi. Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" u posljednja tri desetljeća gostovalo je u mnogim europskim gradovima, a najimpozantnije koncertne dvorane u kojima je zbor nastupao bile su Palau de la Musica Catalana u Barceloni (Španjolska), Wiener Konzerthaus (Austrija) i Müpa Budapest (Mađarska) - rekla je Fischbach.

Zadovoljstvo činjenicom da će za manje od tri mjeseca Osijek otvoriti vrata nove koncertne dvorane nije skrivao ni Franjo Batorek, osnivač i voditelj privatne tamburaške škole "Batorek".

- Jedva čekamo otvorenje nove koncertne dvorane, jer to će biti naš potencijal za daljnji rad i održavanje naših koncerata. Naime, kapacitet ovih dosadašnjih prostora bio je dosta manji i nije bilo tako kvalitetne dvorane, što zbog prostora što zbog zvuka, stoga doista to s radošću i nestrpljenjem očekujemo - kazao je Batorek.

Dodao je također da škola djeluje u Osijeku već 31 godinu i da su uvijek imali problema s održavanjem koncerata jer u gradu nije bilo adekvatne kvalitetne koncertne dvorane. Morali su kombinirati s kazalištima, velikim i malim, što međutim nije prostor koji bi trebao biti za tamburu.

Već se otprije najavljivalo kako će svečani program otvorenja trajati tri dana, što svi građani Osijeka, i šire, s velikim nestrpljenjem očekuju.

Tomislav Prusina
Grad Osijek u kulturu ulaže 5,8 milijuna eura

 

Grad Osijek ove godine izdvaja rekordnih 5,8 milijuna eura proračunskih sredstava za kulturu, što je 2,3 milijuna eura više nego 2021. godine, kada je ova gradska uprava preuzela upravljanje gradom.

- Možemo se pohvaliti i da smo od svih gradova povukli najviše novca za energetsku obnovu zgrada koje su kulturna dobra. Tako se obnavlja Dječje kazalište, Barutana, Gradska i sveučilišna knjižnica. Na krov Kulturnog centra postavljena je solarna elektrana. Imamo i velike planove za obnovu HNK-a kao i izgradnju Gradske knjižnice kroz novi europski ITU mehanizam. Kulturni sadržaji obogaćuju i našu turističku ponudu. U svibnju je, u suradnji s Ministarstvom kulture, u Osijeku održan vrlo uspješan 2. Panonski festival knjige. Procjenjuje se da je bilo više od 17 tisuća posjetitelja. Ta se brojka očekivala tek u petoj godini festivala, a Osijek je do nje došao već druge godine. Nakon bogatog proljeća i ljeta, s otvorenjem koncertne dovrane slijedi i bogata jesen. Za kulturu u Osijeku nema stajanja, zaključuje gradonačelnik Radić.

Možda ste propustili...

U TVORNICI CRIJEPA I OPEKE DILJ D.O.O.

21. Međunarodni kiparski simpozij Tvornica Zemlja

OLJK: OTVORENA IZLOŽBA ILUSTRACIJA I INSTALACIJA

Nova zemlja počinje s vama

Najčitanije iz rubrike