Kultura
IN MEMORIAM: EVA HÜHN

Renomirana je pedagoginja odgojila mnoge svjetske violiniste
Objavljeno 4. srpnja, 2024.
Napustila nas je vrhunska violinistica i pedagoginja, profesorica Eva Hühn. Renomirana je pedagoginja u bogatom životnom i pedagoškom iskustvu nesebično dijelila neprocjenjive savjete i ideje učenicima, od kojih su danas brojni svjetski violinisti.

- Zadužila nas je svojim izuzetnim pedagoškim radom i velikom ostavštinom svjetski priznatih glazbenih umjetnika i pedagoga - svojih bivših učenika. Bila je poznata po vedroj naravi, prijateljskom odnosu s kolegama, kao i aktivnoj uključenosti u rad naše škole. Osim svojeg pedagoškog rada uvelike je pridonijela i kulturnom životu grada Osijeka, za što joj je dodijeljeno veliko priznanje - zlatni "Pečat Grada Osijeka". Ostaje velika praznina i tuga, ali i nada u ponovni susret jednoga dana… - kažu u Glazbenoj školi Franje Kuhača Osijek.

Rođena je u Szekesfehervaru, u Mađarskoj, gdje je upisala glazbenu školu. U obitelji od četvero djece i braća i sestre učili su glazbu, a njoj je kao najmlađoj dopala violina. Diplomirala je 1968. na Visokoj školi glazbene umjetnosti "Liszt Ferenc" u Pečuhu, smjer violina i teoretski odjel. U Hrvatskoj je živjela i radila od 1969., kad se zaposlila u HNK-u u Osijeku, a od 1971. do odlaska u mirovinu 2011. bila je u radnom odnosu u GŠ Franje Kuhača Osijek kao nastavnica violine, uz prekid tijekom ratne 1991./92. kad je radila u HNK-u u Zagrebu i predavala violinu u GŠ Pavla Markovca. Za pedagoški rad u osječkoj Glazbenoj školi 1990. primila je nagradu "Božidar Maslarić", a Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga dodijelilo joj je godišnju nagradu za 1998. Od 2000. do odlaska u mirovinu imala je zvanje nastavnika savjetnika, a kao priznat i ugledan stručnjak na svom području bila je članica stručnog povjerenstva za izradu nastavnih planova i programa za predmet violina u osnovnim i srednjim glazbenim školama. Godine 1995. snimljen je dokumentarni film o iznimno talentiranoj generaciji učenika u klasi prof. Hühn. Redatelj Petar Krelja je na Danima hrvatskog filma 1996. osvojio nagradu žirija za najbolju režiju.

- Odgojila brojne generacije vrsnih violinista. Mnogi od njih bili su i moji učenici i znam koliko su voljeli i poštovali svoju profesoricu. U svom je radu pokazivala golemu energiju na kojoj su joj mogli pozavidjeti i puno mlađi pedagozi. S nevjerojatnim entuzijazmom prilazila je svakom svom učeniku, što je rezultiralo izvrsnim postignućima. Dovoljno je pogledati kakvi su divni ljudi postali njezini učenici da bi se vidjelo kakva je bila osoba. Uvijek je bila spremna podijeliti svoje znanje i iskustvo te je nesebično pružala podršku kolegama i učenicima. Njezina predanost i strast prema glazbi ostavili su dubok trag na sve koji su je poznavali - poručila je znanstvenica i dirigentica Vesna Svalina, izv. prof. na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku.

- Odlazak legendarne profesorice Eve, koju su poznavali mnogi i koja je odgojila nebrojene generacije mladih i starijih gudača, nemjerljiv gubitak za sve nas. Sjećam se mojeg školovanja u Osijeku tijekom kojeg je postojala ‘Evina klasa‘, ogroman broj velikih umjetnika koji su danas izuzetno uspješni, a koji su svoj umjetnički put započeli ili i dovršili pod budnim okom prof. Hühn. Sjećam se 3. i 4. srednje kada sam kao učenik korepetirao desetke njezinih učenika, a upravo podrška i pohvala kao korepetitora usmjerila me je da razmotrim i taj životni put. Njezine metode kojima sam svjedočio, najviše na onima najmlađima, ostale su mi i danas korisne u vlastitom pedagoškom radu. Draga profesorice Eva, Vaš rad obilježio je osječku glazbenu scenu koja bez Vas nikada ne bi bila ista. Mi koji se toga sjećamo i to poštujemo želimo Vam mir na mjestu na koje ćemo svi jednom pristići, a ono što ste u nas usadili ostat će u nama dok smo živi - piše operni pjevač i profesionalni glazbenik Igor Vlajnić. T.K.
Najčitanije iz rubrike