Kultura
LIPANJSKA OPERNA NOĆ: MARO RICA

Sve na programu je kvalitetna glazba, meni Ero možda najbolje leži
Objavljeno 29. lipnja, 2024.
U osječki je HNK 29-godišnji Makaranin Maro Rica stigao početkom godine i iza njega je već nekoliko projekata u ulozi zborovođe. S obzirom na to da je na muzičkim akademijama u Zagrebu i Kölnu diplomirao dirigiranje, bio je prirodan izbor za ravnanje solistima, orkestrom i zborom na tradicionalnoj Lipanjskoj opernoj noći. I on je zaslužan za izbor skladbi hrvatskih skladatelja: Gotovca, Tijardovića, Zajca, Bobića i Baranovića - koji će se naći na repertoaru koncerta podnaslovljenog "Iz hrvatskih partitura". Koncert poslušajte u sklopu 24. osječkog ljeta kulture, u nedjelju, 30. lipnja, u 21 sat, na pozornici na Trgu Vatroslava Lisinskog, u Tvrđi. Samo tri dana poslije, 3. srpnja, u 21 sat u istom repertoaru uživat će vinkovačka publika, u središtu grada, na otvorenom.

Premda naslov koncerta otkriva o čemu je riječ, ima mnogo prostora za iznenađenja. Hrvatska je glazbena baština bogata. Kojim ste se ključem vodili odabirući skladbe/repertoar?

- Pokušali smo obuhvatiti sva tri žanra, operu, operetu i balet, i pritom predstaviti publici najljepše bisere naše domaće literature. Također smo se vodili time da program ne bude monoton, nego raznovrstan a da opet ne bude previše šarenila kako ne bismo prekinuli crvenu nit koncerta.

U osječkom ste HNK-u već nekoliko mjeseci, no ovo vam je prvi dirigentski angažman. Je li sve teklo glatko? Tko ima veću tremu: vi ili glazbenici na pozornici?

- Ovo mi nije prvi takav profesionalni angažman, ali jest u ovom kazalištu. Nikad ne teče sve glatko, pa tako ni sad, ali što je život bez izazova. Mislim da imamo dovoljno vremena za sve pripremiti, unatoč nimalo jednostavnom programu, tako da vjerujem da treme ne će biti.

Lipanjska operna noć ima dugu tradiciju i ovaj je koncept, bez obzira na tematiku, uvijek rado slušan u svim formama, i na otvorenim i zatvorenim pozornicama. Kako korespondiraju, primjerice, Tijardović ili Zajc i Bobić? Dijele ih stoljeća.

- Naravno, postoji vidljia razlika među skladateljima koje izvodimo, ali dobro smo složili program, pa će sigurno i dobro korespondirati. Također izvodimo neke vrlo popularne naslove, pa će korespondirati sigurno i s našom cijenjenom publikom.

Vjerujem da imate neku svoju omiljenu skladbu iz ovoga opusa. Jeste li ju stavili na repertoar? Zašto vam je omiljena?

- Teško mi se odlučiti, jer je sve na programu zaista kvalitetna glazba. No možda mi Ero najbolje leži. N.Vekić/HNK u Osijeku
Vodili smo se time da program ne bude monoton, nego raznovrstan a da opet ne bude previše šarenila

Možda ste propustili...

OVOGODIŠNJI FESTIVAL KLASIČNE GLAZBE NA OTVORENOM TRAJAT ĆE DO 2. SRPNJA

Filmskom klasikom otvoren Zagreb Classic

GLAZBA, POEZIJA I IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Nova Akropola otkrila kako postići skladan život

KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST LAUBA

Izložba posvećana umjetnosti kolektiva Laibach

Najčitanije iz rubrike