Kultura
KNJIGA "DIPLOMATSKI PEČAT - SASVIM OSOBNO" PREDSTAVLJENA U OSIJEKU

Stotinu dosad nepoznatih diplomatskih priča
Objavljeno 22. lipnja, 2024.

"Diplomatski pečat - sasvim osobno", naziv je knjige koju urednički potpisuju prof. dr. sc. Goran Bandov, Jelena Perleta i Ivana Petrović, a sastavljena je od stotinjak kratkih diplomatskih sjećanja koja govore o različitim razgovorima i anegdotama povezanima s najznačajnijim vanjskopolitičkim događajima u Republici Hrvatskoj u zadnjih trideset godina.

U Kultunom centru u Osijeku predstavljeno je drugo, izmijenjeno i dopunjeno izdanje knjige "Diplomatski pečat – sasvim osobno", jer prvo je izdanje, zbog velikog interesa čitateljske publike, rasprodano.

Izdavač knjige je Sveučilište u Zagrebu. Predstavljač knjige na osječkoj promociji, Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu, naglasio je da su upravo profesori toga sveučilišta bili ministri i diplomati u najtežim danima za Hrvatsku.

- S ovim drugim, dopunjenim izdanjem, upravo smo htjeli pokazati na koji način su Sveučilište u Zagrebu i svi njegovi djelatnici i bivši rektori doprinijeli stvaranju države, ne samo kroz Domovinski rat, nego i putem diplomacije. Otkrit ću vam gdje su došli predstavnici Ukrajine tražiti pomoć - na naše sveučilište, što ne čudi, jer su u onim najtežim danima za Hrvatsku i naši profesori bili ministri i diplomati - rekao je rektor Lakušić.

O knjizi su govorile urednice Jelena Perleta i Ivana Petrović, ugledne hrvatske novinarke i vanjskopolitičke komentatorice.

- Knjigom smo obuhvatili sve bivše i živuće hrvatske premijere. Imamo zanimljive priče Zlatka Mateše, Josipa Manolića i Franje Gregurića. Knjiga nije namijenjena samo za povjesničare ili studente već i za široku publiku, jer donosi svevremenska iskustva ljudi na visokim pozicijama koji su u kompleksnim situacijama pronalazili zanimljiva rješenja, kako bi postigli cilj - pomoći Hrvatskoj - rekla je Perleta.

Dodala je da je prvo izdanje knjige je odlično prihvaćeno. "U vremenu kad se sve manje čita i kad se nema strpljenja za čitanje mi smo se odlučili za formu kratkih diplomatskih priča. Sve su one zanimljive i duhovite, ali sve nose jednu duboku misao koja je išla u korist i dobrobit Republike Hrvatske", zaključila je Perleta.

Ivana Petrović je priznala kako nisu mislili da će nakon prvog izdanja, koje su promovirali 2022., uz 30 godina međunarodnog priznanja Hrvatske, tako brzo ići u drugo, dopunjeno izdanje. "Na to su nas nagnali neki novi momenti kao što su ulazak Hrvatske u šengenski prostor, u eurozonu i rat u Ukrajini koji je počeo jako mijenjati geopolitičke odnose. U ovo smo izdanje uvrstili sve naše predsjednike Vlada koji su živi, a treće izdanje će ići nakon što uđemo u OECD i to će biti zadnje izdanje", rekla je Petrović.

Jedan od promotora knjige Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova, naglasio je: "Naš san je tada bio ulazak u Europsku uniju i NATO. Taj san smo dosanjali, no u početku nismo imali simpatije svijeta. Nitko u trenutku osamostaljenja nije bio uz Hrvatsku osim Vatikana. Kasnije se uključila Njemačka i tada su se i drugi pomalo okrenuli našoj zemlji".

O knjizi je govorio i dugogodišnji gradonačelnik Osijeka i diplomat, veleposlanik Hrvatske u Albaniji, Zlatko Kramarić. "Ovo je homage oralnoj historiji. Svi znamo važne datume iz naše povijesti, ali ono što pripada osobnim sjećanjima to ostaje nezabilježeno i zaboravljeno. Upravo ta osobna sjećanja naših diplomata možemo pročitati u ovoj knjizi", rekao je Kramarić.

Nazočne su pozdravili župan Osječko–baranjske županije Mato Lulić te gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, a među brojim uglednicima u publici su bili rektor osječkog Sveučilišta prof. dr. sc. Vlado Guberac, zamjenik župana Josip Miletić, zamjenici gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković i Dragan Vulin te ostali uvaženi gosti.

- Diplomacija je odradila ogroman posao u svijetu od samog začetka i ideje stvaranja Republike Hrvatske, nakon čega je uslijedilo priznanje naše zemlje. Nakon toga je trebalo priključiti Hrvatsku europskim i svjetskim integracijama - rekao je župan Lukić te čestitao autorima koji su svoja svjedočanstva i sjećanja pretočili u knjigu, trajan podsjetnik budućim generacijama.
Osječki gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je zadovoljstvo što se u Osijeku iz prve ruke moglo čuti o diplomaciji, iskustvu, ali i anegdotama iz vremena kada se stvarala hrvatska država. "Još zanimljivije je da to imamo zapisano jer se pisanoj riječi uvijek možemo vraćati. Nova vremena donose nove izazove na koja možemo diplomatski odgovarati učeći iz iskustva znalaca", rekao je Radić.
Vesna Latinović

Možda ste propustili...

GLAZBENA ŠKOLA FRANJE KUHAČA OSIJEK

Školska godina puna nagrada

KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST LAUBA

Izložba posvećana umjetnosti kolektiva Laibach

Najčitanije iz rubrike