Kultura
OBJAVLJENA NOVA KNJIGA ĐAKOVAČKOG KNJIŽEVNIKA MIRKA ĆURIĆA

Kako pisati kao veliki romanopisci
Objavljeno 27. lipnja, 2024.
Nedavno je objavljena knjiga "Kako napisati roman prema uputama velikih romanopisaca Harukija Murakamija, Philipa Rotha, Milana Kundere, Orhana Pamuka, Maria Vargasa Llose i Amosa Oza", u kojoj autor Mirko Ćurić pokušava pronaći "recepte" za uspješno pisanje i proslijediti ih svima koji se žele okušati u pisanju romana.



Kako se postaje književnik odnosno romanopisac? Presuđuje li nadarenost ili mukotrpan rad? Postoji li naputak koji mogućem autoru ili autorici može pomoći napisati roman? Mogu li nam u tome pomoći savjeti uspješnih romanopisaca?



Mirko Ćurić zatražio je pomoć Murakamija, Oza, Kundere, Pamuka, Vargasa Llose i Rotha: pristupio je njihovim knjigama i tekstovima u kojima govore o vlastitom pisanju ili pisanju uopće. Pisanje je (osim za Murakamija) ozbiljan, težak, mukotrpan posao. Stvoriti iz nepisanog svijeta pisani svijet kompleksan je proces, ali i prostor neograničene slobode i imaginacije s kojom se nije uvijek lako nositi. Nije stoga loše na tom putovanju imati smjerokaze koje su postavili veliki romanopisci. S.Ž.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike