Ekonomija
U BUDUĆNOSTI NAJVJEROJATNIJA ZAMJENA ZA SVE OSTALE MATERIJALE

Papir se trenutno smatra najodrživijim materijalom koji se koristi za pakiranje
Objavljeno 19. lipnja, 2024.
Hrvatska gospodarska komora organizirala je nedavno posjet delegacije hrvatskih tvrtki vodećem svjetskom sajmu tehnologije tiska Drupa2024., koji se održavao u Düsseldorfu u Njemačkoj.

Uz jedinstvene prezentacije i rasprave o najnovijim dostignućima u tiskarskoj industriji, nezaobilazna tema ovogodišnjeg izdanja sajma je održivost.

“Velik utjecaj na daljnje poslovanje tvrtki, osobito u području ambalaže, svakako ima održivost, zbog velikog pada ambalaže od plastike, koju će zamijeniti papirnata ambalaža, i to je trend koji će nastaviti rasti u idućim godinama. Papir se trenutno smatra najodrživijim materijalom koji se koristi za pakiranje, a u budućnosti najvjerojatnijom zamjenom za sve ostale materijale", istaknula je samostalna savjetnica u Sektoru za industriju i održivi razvoj HGK-a Jagoda Divić.

Drupa je vodeći sajam gdje tvrtke iz cijeloga svijeta razmjenjuju informacije, nove tehnologije te predviđaju nadolazeće trendove. Održava se svake četiri godine i okupi više od 260 tisuća posjetitelja iz 180 zemalja, te je izuzetna prilika za umrežavanje i razmjenu znanja.

Kako je istaknuto iz Udruženja grafičko-prerađivačke industrije, Drupa je zasigurno najvažniji sajam za grafičku industriju u Europi, pa tako i za članice Udruženja grafičko-prerađivačke industrije. Trenutno se događaju neke velike promjene, kao što su primjena UI tehnologije, nove direktive vezane uz održivost, a tehnologija digitalnog tiska stalno se razvija.

Inače, prema Sektorskim pregledima, koje priprema Odjel za financijske institucije i makroekonomske analize HGK-a, grafičko-prerađivačka industrija u Hrvatskoj okuplja više od tisuću tvrtki, s više od deset tisuća zaposlenih. Poslovni prihodi, u petogodišnjem razdoblju od 2018. do 2022. u toj industriji rasli su po prosječnoj godišnjoj stopi od 10,9 posto, a izvoz je u istom razdoblju rastao po prosječnoj godišnjoj stopi od 16,7 posto, tako su ukupni prihodi u 2022. bili veći od 1,3 milijarde eura, a od toga je 532 milijuna eura ostvareno izvozom. Z.R.
Možda ste propustili...

NUŽNA JE SURADNJA NOVINARA I STRUKE

Kako izvještavati o klimi ?

ZNANSTVENICI UPOZORILI

Globalno zagrijavanje ubrzava

Najčitanije iz rubrike