Ekonomija
NUŽNA JE SURADNJA NOVINARA I STRUKE

Kako izvještavati o klimi ?
Objavljeno 19. lipnja, 2024.
Društvo agrarnih novinara Hrvatske (DANH) na OPG-u Stipino u Čemincu (Baranja) održalo je seminar za novinare koji prate poljoprivredu, a tema je bila "Kako uspješno izvještavati o klimatskim promjenama u agraru".

Nužna je suradnja novinara i struke, jer terminologija kojom se novinari koriste da bi objasnili klimatske promjene obiluje stručnim pojmovima, stoga je nužno poznavati njihovo značenje. Istaknula je to u svom izlaganju Petra Sviličić, mag. phys. geophys., voditeljica Odjela za agrometeorološka istraživanja službe za agrometeorologiju Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

- Je li ispravnije reći oborina, padalina ili padavina? Možemo li reći temperatura pada ili raste, vjetar je jak, grmljavinsko nevrijeme, dolazi naoblaka - pitala je novinare Sviličić.

Saznali smo da je pravilno koristiti se izrazom oborina (umjesto padavina ili padalina), kao i da je pogrešno upotrebljavati riječ temperatura u množini. Grmljavinsko nevrijeme ne postoji, nego je ispravno reći stiže nevrijeme praćeno grmljavinom, a naoblaka ne može dolaziti, nego pristižu oblaci.

Da postoji želja za većom suradnjom novinara i struke, složili su se i naši kolege iz medija koji prate agrar, iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Tajana Radić iz Hrvatske poljoprivredne komore istaknula je da su poljoprivrednici svjesni klimatskih promjena, ali i da očekuju dostatna sredstva koja će pokriti troškove prevencije i priprema za situacije koje dolaze, kao i rizike koji su pred njima, a sve vezano uz klimatske promjene.

“Vidjet ćemo što će novo razdoblje donijeti. Sad je pravo vrijeme sudjelovati u raspravama, posebno novi zastupnici u Europskom parlamentu, koji bi trebali ući u Odbor za poljoprivredu, te nas pravovremeno informirati i zastupati interese poljoprivrednika", smatra Radić.

Domaćin radionice bio je poljoprivrednik Stjepan Dumančić. Proizvodnja voća na njegovu OPG-u dovedena je u pitanje zbog nerentabilnosti, te je prije dvije godine s obitelji odlučio uložiti u ruralni turizam. "Država treba sačuvati ljude od propasti jer je poljoprivreda, pogotovo voćarstvo, na izdisajima", smatra Dumančić.

V. Latinović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike