Ekonomija
MEĐUNARODNO OCJENJIVANJE VINA

Ocijenjeno više od stotinu uzoraka vina iz Slavonije i Baranje, Mađarske i Srbije
Objavljeno 28. svibnja, 2024.
U sklopu manifestacije Vinatlon 2024. Baranja na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti (FAZOS) održano je međunarodno ocjenjivanje vina. "Pripremili smo više od stotinu uzoraka vina iz Hrvatske (Slavonija i Baranja), Mađarske i Srbije. Ocjenjivači su međunarodni, iz svih navedenih zemalja, najviše iz Hrvatske, a ukupno ih je deset. Uz to, organizirali smo Novinarsko ocjenjivanje vina u koje smo uključili zainteresirane novinare iz osječkih medija", kaže Ivan Gerštmajer, predsjednik Udruge vinogradara Baranja Zmajevac.


Novinari su degustirali slavonsko-baranjska vina te mađarska vina, i to isključivo graševine. Glas Slavonije je predstavljao Ivica Korman, glavni urednik časopisa za poljoprivredu Agroglas. Ostali ocjenjivači, članovi stručnog ocjenjivačkog žirija kušali su cijelu paletu različitih vina.


Ocjenjivanje je organizirala Udruga vinogradara Baranje Zmajevac u suradnji s FAZOS-om, proglašenje pobjednika planirano je za 7. lipnja u Vinariji Belje u Kneževim Vinogradima, a 8. lipnja slijedi kulturno-zabavni program Vinatlon, uz bogatu enološku i gastronomsku ponudu. Vinatlon je dio bogatog programa Vinskog mjeseca u Osječko-baranjskoj županiji koji traje sve do početka srpnja, u organizaciji Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.


Organizator Vinatlona, Udruga vinogradara Baranje Zmajevac nema mnogo članova, ima ih 15, no riječ je o renomiranim vinarima. "Naša suradnja unutar udruge jako je važna, kao i zajednički nastup na tržištu. Zato smo i pokrenuli manifestaciju Vinatlon, jer ona promovira baranjska vina, ali i vinare. Samo zajedno možemo ići dalje i planirati svjetliju budućnost", zaključuje Gerštmajer. V.Latinović
Možda ste propustili...

OD 19 TERETNIH ŽELJEZNIČKIH PRIJEVOZNIKA 13 IH JE BILO POSLOVNO AKTIVNO

Željeznicom prevezeno više robe i manje putnika

UŠTEDA OD 125 MILIJUNA DO 175 MILIJUNA DOLARA GODIŠNJE

FedEx gasi 2000 radnih mjesta u Europi

Najčitanije iz rubrike