Sport
FINALE ZLATNE EUROPSKE LIGE ODBOJKAŠA

Ukrajina rastužila domaće
navijače u Gradskom vrtu
Objavljeno 16. lipnja, 2024.

Igralo se preko vikenda u osječkoj dvorani Gradski vrt za naslov pobjednika Zlatne europske lige odbojkaša. A na kraju svoj drugi naslov upisala je Ukrajina, dok će Hrvatska svoj prvi tražiti nekom drugom prigodom.


Osim što su igrale za primat, ove dvije reprezentacije izborile su i svoje mjesto na Challenger Cupu, koji je zadnje izlučno natjecanje za mjesto u Ligi nacija slijedeće godine. Ali, to ne znači da smo gledali revijalni finale, naprotiv, bilo je jasno da obje momčadi žele u Osijeku ostati neporažene. Tribine su za razliku od polufinalnog dana bile dobro popunjene, oko 800 gledatelja dalo je dobar poticaj igračima na terenu, a naravno da je Hrvatska imala svog sedmog igrača.
Izabranici Igora Juričića bolje otvaraju dvoboj, konstantno su u vodsvu, a kod 16:10 se činilo da neće do kraja seta biti problema. Domaćin je vodio 16:10, pa 24:21, a uspio je na kraju ralizirati treću loptu za zasluženo vodstvo. Bilo je vidljivo da se Ukrajinci dižu i to se potvrdilo odmah na startu drugog seta i pogled na semafor koji je pokazivao 5:10. Dalo je tu dodatnu sigurnost suparniku, koji je uspio odbiti par naleta domaćina, koji se približio na dva razlike. Kod 16:20 Juričić pravi i dvije izmjene (Bakinji i Mitrašinović umjesto Višića i Đirlića), ubrzo i još dvije  (Šestan umjesto Zeljkovića, Cvanciger – Nikačević), ali ništa nije moglo poremetiti Ukrajince, koji su malo i pretjerali sa slavljenjem nakon poena (pao i crveni karton), na njihovom putu do poravnanja.

U treći set, od igrača koji su ušli u završnici prethodnog, u našoj postavi ostao je samo Šestan. Malo su postavu osvježili i suparnici, a  Hrvatska je zaigrala kao na početku, bila je razigrana i ubonjita (Đirlić), izgledalo je da je vodstvo 14:7 bila  zaliha koja se nije smjela ispustiti. Ukrajina je uspjela primiriti euforiju, sjajni servisi Kisiliuka donijeli su potpuni preokret (16:17). Servisi Shapovala donose 18:22, ali slijedi serija domaćin 3:0 kojom vraća neizvjesnost. Ukrajina odlazi na 21:24, ali propušta tri uzastopne lopte za vodstvo. Hrvati spašavaju još dvije, ali na kraju je 26:28 i Ukrajinci su na set do pobjede. Vode u četvrtom 2:7, djeluju sigurno, a domaći igrači ulažu zadnje atome snage da ostanu u igri. Ipak nije išlo, nakon sedam pobjeda u Zlatnoj ligi stigao je prvi poraz, koji nije pokvario sve ono sjajnoga što su naši odbojkaši napravili u ovom natjecanju


Recimo i da su treće mjesto osvojili Česi, koji su u utješnom dvoboju svladali Estoniju 3:2 (20:25, 25:22, 31:33, 27:25, 15:12). N. Benčina

HRVATSKA 1
UKRAJINA 3

OSIJEK - NŠD Gradski vrt. Gledatelja: 800. Suci: Siniša Ovuka (BiH) i Roy Bensimon (Izrael).
HRVATSKA: Višić, Nikačević, Bakonji, Sedlaček, Jakopec, Vlašić, Šestan, Đirlić, Pervan (L), Mitrašinović, Repek (L), Zeljković, Cvanciger, Mandura.
UKRAJINA: Drozd, Yanchuk, Shapoval, Semeniuk, Rudnytskyi, Yevstratov, Pampushko (L), Dolgopolov, Boiko (L), Nalozhnyi, Kisiliuk, Uryvkin, Koval, Luban.
REZULTAT PO SETOVIMA: 25:23, 19:25, 22:25, 19:25

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike