Sport
IZBORNIK VATRENIH IMAO JE TEŠKU VEČER, PA I NOĆ

Nije lako i ugodno, ali sad ne smijemo potonuti, još je uvijek sve u našim rukama
Objavljeno 16. lipnja, 2024.

Kod nas postoji stara poslovica koja kaže da je jutro pametnije od večeri. Dan nakon teškog poraza od Španjolske u Berlinu Zlatko Dalić je u pitomom okruženju idiličnog Neuruppina održao uobičajenu konferenciju za novinare, ponudivši dojmove poslije (ne)prospavane noći.

- Nije nam bilo lagano. Doživjeli smo visok poraz, i to, moram priznati, zasluženo. Statistika posjeda lopte bila je na našoj strani, ali taj podatak je varljiv. Ovo nije nimalo ugodno. Do sada smo imali lijepe situacije na velikim turnirima, ali moramo se znati nositi i s ovakvim stvarima - istaknuo je Dalić na početku svog izlaganja u nedjeljno jutro.

Ključnu stavku cijele priče čine primljeni golovi. Naša reprezentacija je prošli EURO također otvorila porazom, ali tada je Engleska pobijedila 1:0 i nije bilo pretjeranog razmišljanja o matematici. Ovih 3:0 može itekako utjecati na gol-razliku u skupini, a taj segment će nakon sva tri odigrana kola imati veliku težinu u kontekstu konačnog poretka.

U svakom slučaju, Dalić je odmah objasnio da je nedjelja rezervirana za detaljnu analizu hrvatske izvedbe u sučeljavanju sa Španjolcima, a zatim i za proučavanje mana i vrlina Albanije, s kojom igramo u srijedu. Nije tajna da taj ogled može označiti urušavanje snova o uspješnom nastupu na kontinentalnoj smotri.

- Protiv Albanije ćemo nastojati igrati drukčije jer znamo da je to utakmica koja nam puno znači. U Hamburgu moramo pobijediti, i tako se spremamo. Vidjet ćemo što ćemo kada su u pitanju promjene, sada ne mogu govoriti o tim detaljima. Moramo promijeniti neke stvari, pogotovo u pristupu i načinu igre jer to nije bilo dobro protiv Španjolske. Doživjeli smo zaslužen poraz i okrećemo se preostalim utakmicama. Sada ne smijemo potonuti jer sve je u našim rukama. Moramo shvatiti poraz od Španjolske samo kao loš dan – dodao je Dalić.

Nije tajna da su navijači bili uvjereni u trijumf, pogotovo nakon nedavne prve pobjede nad Portugalom u povijesti, i to u Lisabonu.

- Govorio sam da je to samo trening-utakmica, koja ne znači puno. Znao sam da nas čeka još teži izazov protiv Španjolske. Loše smo krenuli na toj utakmici, to je glavni razlog poraza. Nismo imali dovoljno agresivnosti, stajali smo predaleko od igrača, bili smo spori i kasnili smo u duele prvih petnaestak minuta. Onda smo uspostavili kontrolu i posjed, pa primili gol iz neke situacije koja nije baš uobičajena za nas. Sva tri gola smo primili jeftino, prelagano, svaki njihov šut je završio u našem golu. Nije nas zavarala ta pobjeda protiv Portugala jer smo svjesni što je bilo u Lisabonu. To nam je dalo razloga za optimizam, ali u subotu je puno toga izostalo – tumačio je Dalić, koji je sredinom drugog poluvremena s terena povukao Luku Modrića i Matea Kovačića.

Taj potez je bio napravljen ciljano.

- Bili smo bili svjesni da ne uspijevamo preokrenuti rezultat i doći u neku povoljnu situaciju pa smo se okrenuli utakmici protiv Albanije. Neke smo dečke trebali odmoriti. Razlog za zamjenu nije nečija loša igra. Jednostavno, htjeli smo im dati priliku da se oporave za sljedeću utakmicu – kazao je Dalić.

Moglo bi se reći da je tu na red stigla druga narodna poslovica, ona koja kaže da nije svako zlo za zlo. Naime, Dalić se osvrnuo na definitivni povratak Ivana Perišića nakon jedne od najtežih ozljeda u nogometu.

- Koliko je on uložio truda, želje i energije da bude s nama... To je čudo i znači nam jako puno. Ivan je silno napredovao, ali tek trebamo vidjeti je li to dovoljno za cijelu utakmicu. Sada je odigrao 35 minuta protiv Španjolske i vraćamo ga u pogon. Nije mu lako, igrao je u klubu, pokušavao se vratiti, i to nam jako puno znači. Međutim, još nije u stanju kao prije ozljede. Svi mi želimo da bude na svojoj razini – istaknuo je izbornik.

Idućih nekoliko rečenica iz njegovih usta ponudilo je sažetak hrvatske izvedbe u Berlinu.

- Kad izgubiš 3:0, nisi bio dobar. Svi smo se trudili, ali nismo bili kompaktni, nismo bili blizu. I nitko nije dao maksimum. Kompozicija nam je bila loša i nekonkurentna. Ne mogu razumjeti da je tih prvih petnaestak minuta sve bilo sporo. Nismo napravili faul pred pedeset tisuća navijača, a to je u velikoj mjeri zasluga Španjolaca. Nismo bili pravi i nismo pokazali kvalitetu kao momčad – zaokružio je Dalić nogometni dio priče o utakmici sa Španjolskom.

Za kraj se još jednom osvrnuo na navijače naše reprezentacije, koji su u subotu pretvorili Berlin u glavni grad Hrvatske na 24 sata.

- Još jednom im želim zahvaliti i ispričati se na svemu. Dovesti sto tisuća navijača u Berlin je ponos. To je sjajno, i zato mi je žao što smo ih razočarali, što nisu doživjeli bolju Hrvatsku i našu kvalitetniju utakmicu. Sjajno su krenuli s navijanjem, ali rezultat ih je razočarao, i s te strane moje isprike svima njima, uključujući i one koji nisu imali ulaznice za utakmicu. Hrvatska se uvijek voli i znam da nas neće ostaviti na cjedilu. Ništa nije gotovo, i zato glavu gore. Naš cilj je prolazak skupine i idemo to ostvariti - zaključio je Dalić. D. Petrović

Petković nije trebao pucati jedanaesterac

 

Mozganje o gol-razlici možda ne bi bilo toliko intenzivno da Bruno Petković nije zapucao jedanaesterac u 80. minuti susreta sa Španjolcima. Zapravo, Unai Simon pročitao je njegov udarac i uknjižio veliku obranu. U nedjelju se, pak, ispostavilo da je Petković prekoračio svoje ovlasti.

- To je situacija koju trebamo riješiti. Zna se da jedanaesterce kod nas pucaju Kramarić i Modrić, a oni tada nisu bili u igri. Pravilo je da igrač na kojem je napravljen penal to ne radi i Petković nije trebao pucati jedanaesterac. Postoji hijerarhija u reprezentaciji i neko pravilo da se poštuju stariji igrači. Tu nema mjesta za ego, a Petković je protiv istog vratara promašio penal u finalu Lige nacija. Nije bilo potrebe za tim. Od igrača koji su tada bili u igri, pucati su trebali Perišić ili Majer. A ona situacija prije prekršaja za penal... Pogledao sam snimku i mislim da je Petković tu morao zabiti gol. Da, njihov igrač ga je malo izbacio iz koraka pa je Bruno pao, ali... Pred njim je bio prazan gol i trebao je sve napraviti da zabije. To je moj dojam. Njihov golman se bacio u drugu stranu i sve je bilo prazno. Da je napravio još taj dodatan napor, mogao je zabiti gol - istaknuo je Dalić.

Možda ste propustili...

REPREZENTACIJA KRENULA U "AKCIJU ITALIJA"

EURO: "Vatreni" trenirali u punom sastavu

MARIO TOKIĆ NEKADAŠNJI VATRENI

U posljednjih 10 minuta očekivao sam Vidu u igri

Najčitanije iz rubrike