Sport
SKUPINA C: ZANIMLJIVO NA TERENU I TRIBINAMA

Englezi kreću po naslov
Objavljeno 15. lipnja, 2024.
Postoji velika bojazan da bi engelski i srpski huligani mogli pokvariti događaj, ali to je već problem njemačke policije
Dvije utakmice prvog kola skupine C zatvaraju prvi vikend na Europskom prvenstvu. U onom prvom, koji starta u nedjelju u 18 sati, gledat ćemo na djelu naše zapadne susjede u okršaju s Dancima. Sloveniju mnogi vide kao autsajdera u ovom kvartetu. Ništa čudno, ovo im je tek drugi ulaz na kontinentalnu smotru, na kojoj još nisu okusili slast pobjede. No za sve postoji prvi put, možda u Stuttgartu nakon šest neuspješnih pokušaja u međusobnim ogledima napokon svladaju i Dance. Ipak, nekako smo dojma da bi Slovenci bili na startu zadovoljni i remijem.

- Jasno da je grupa teška, ali na ovakvom natjecanju nema lakih utakmica. Nismo došli bez ambicija, već sa željom da iskažemo progres, zašto ne i da prođemo skupinu. Idemo utakmicu po utakmicu. Igramo protiv reprezentacije protiv koje smo tek jednom remizirali u šest dvoboja, a i to je dobar motiv za momčad da pokuša srušiti neke neugodne tradicije - smatra Matjaž Kek, koji je reprezentaciju vodio na svjetskoj, a sada evo i na eurosmotri, koju su Danci osvojili prije 32 godine. Prije tri su završili kao brončani, jasno je da su im i ovdje visoke ambicije. Prvi protivnik im je dobro poznat, bili su u istoj kvalifikacijskoj skupini za EP.

- Imali smo na kraju identičan bodovni učinak, ali smo bili bolji međusobno. Dobili smo ih kod kuće 2:1, u Ljubljani je bilo 1:1. Bit će teško i na startu prvenstva, mislim da će ključan biti posjed lopte, a vjerujem da ćemo se odmah nametnuti i da će lopta biti češće u našim nogama, priželjkuje napadač Jonas Wind.

Nedjeljna utakmica koja u 21 sat počinje u Gelsenkirchenu očekuje se s velikim nestrpljenjem. Nažalost, osim onoga što se očekuje da Srbija i Engleska pokažu na travnjaku, uoči dvoboja se više govori o mogućim neredima. Postoji bojazan da bi huligani mogli pokvariti događaj, ali to je već problem njemačke policije. Engleska je aktualni viceprvak Starog kontinenta, koji sada namjerava pokoriti konkurenciju. Ambicije im nisu bez pokrića, ali posao će im pokušati otežati tercet iz skupine.

- Otvaramo protiv reprezentacije koja u svojim redovima ima igrače visoke klase. No mi smo svjesni da nas ovdje svi svrstavaju u favorite, tako ćemo se i postaviti na ovoj i svakoj sljedećoj utakmici - naglašava izbornik Gareth Southgate, koji je tjedan dana prije, na generalki uoči EP-a, doživio na Wembleyu poraz od Islanda. Tada su se i skrivale neke karte, stoga ćemo njegovu vrstu gledati sigurno u boljem svjetlu. Znaju to i suparnici.

- Naša očekivanja su visoka, a to moramo potvrditi odmah protiv jednog od favorita. Poznajem njihov način igranja, u Premijerligi sam se susreo s većinom njihovih reprezentativaca, a svoju iskustva pokušat ću što bolje prenijeti svojim suigračima - kaže Saša Lukić, inače član Fulhama.

Od raspada bivše države ove su se reprezentacije susrele samo jednom. Bilo je to 2003., a Engleska je svladala Srbiju, koja je tada imala i dodatak Crna Gora u prijateljskom ogledu 2:1. Vidjet ćemo kako će završiti na Veltins Areni. Nadajmo se samo da neće biti navijačkih izgreda. N. Benčina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike