Regija
NA ŽUPANJSKOM ODLAGALIŠTU

Količine otpada od srpnja bit će manje za 320 t
Objavljeno 11. lipnja, 2024.
Kućanstvima u blizini deponija Grad će isplatiti po 250 eura, zahtjevi za isplatu do 1. srpnja
ŽUPANJA



Grad Županja platit će odštetu kućanstvima koja žive u blizini odlagališta komunalnog otpada Stara ciglana, a javni poziv za podnošenje zahtjeva za isplatu naknade u iznosu od 250 eura zbog umanjenja kakvoće življenja otvoren je do 1. srpnja. Iako Grad ne podliježe toj obvezi jer zakonom je jasno definirano da pravo na isplatu imaju samo kuće koje su već postojale u trenutku gradnje odlagališta i nalaze se u krugu od 500 metara, što u Županji nije slučaj jer sve su sagrađene kasnije, gradski su čelnici pokazali dobru volju i u dogovoru s tvrtkom Čistoća građanima izišli u susret. U tu će svrhu Grad izdvojiti približno 60.000 eura. Pravo na isplatu ostvaruje nositelj kućanstva koji stvarno živi na navedenoj adresi, aktivan je korisnik javne usluge skupljanja komunalnog otpada i nema više od tri dospjela neplaćena računa za tu uslugu.

Tom su odlukom obuhvaćeni stanovnici Ulice Mladena Pozajića – od križanja s Ulicom Stjepana Grubera prema odlagalištu, Ulice Marka Oršolića, Posavske, Graničarske - od križanja Posavske do Ulice Marka Oršolića, Ilije Lešića Bartolova, Ulice Krunoslava Tkalca – od Josipa Kozarca do Pozajićeve, Cvjetka Romića, Ulice prof. Ivana Baotića i Stanovi Ciglana. Naknada će biti isplaćena za približno 250 kućanstava kao svojevrsna odšteta zbog neugodnih mirisa i povećanog broja kamiona koji posljednjih mjeseci dovoze otpad na županjski deponij. Naime, nakon privremenog zatvaranja Petrovačke dole u Vukovaru za prihvat otpada iz drugih lokalnih jedinica u svibnju prošle godine, mnogi su se gradovi i općine našli u problemu. Privremeno su rješenje pronašli u Županji, koja uz Vukovar jedina ima odlagalište na području Vukovarsko-srijemske županije, a riječ je o količinama koje, pojasnio je direktor Čistoće Ante Klanac, županjsko odlagalište može bez problema podnijeti. Ondje se trenutačno deponira dio komunalnog otpada iz 50-ak lokalnih jedinica. A od 1. srpnja će se, kako je i najavio gradonačelnik Damir Juzbašić, njegove količine smanjivati. To nam je jučer potvrdio i direktor Klanac.

- Do kraja mjeseca svi korisnici imaju važeće ugovore, dio će ih se sada korigirati na manje količine, a nekima će se ugovori otkazati. Sada imamo 1200 tona otpada mjesečno, a od 1. srpnja smanjuje se za 320 tona - kazao je. Dodaje da su počeli radovi na sanaciji odlagališta i ondje je velika fluktacija vozila i strojeva, radi se, otpad se prebacuje i to je, ustvrdio je, jedan od razloga potrebe smanjenja količina otpada koji se ondje dovozi. Nova će kaseta za odlaganje otpada Županjcima osigurati dostatne kapacitete sve do otvorenja Centra za gospodarenje otpadom u Antunovcu.

Lani su na županjsko odlagalište deponirane ukupno 17.704 tone neopasnog biorazgradivog otpada, od čega je približno 14,5 tisuća tona miješani komunalni otpad. A od toga je na području Županje prikupljeno ukupno 3937 tona, a 2613 tona miješani je komunalni otpad.

Čistoća Županja počet će otkazivati ugovore i s 1. siječnja 2025. godine režim bi se na odlagalištu Stara ciglana trebao vratiti na staro. Ondje će se dovoziti otpad koji skuplja ta gradska tvrtka te otpad iz onih lokalnih jedinica s kojima već godinama surađuju.

Marija Lešić Omerović
ŠIRE DEPONIJ
U tijeku je proširenje odlagališta Stara ciglana izgradnjom nove plohe. Vrijednost investicije je 981.286 eura (radovi, oprema i stručni nadzor), a 60 posto iznosa osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Završit će početkom rujna.

Najčitanije iz rubrike