Dome slatki dome
INTERIJER: I MALI TRIKOVI ZA BRZE REZULTATE

Praktična rješenja za manjak kvadrata
Objavljeno 23. svibnja, 2024.
U uređenju manjih stambenih prostora svakako je preporučljivo koristiti se višefunkcionalnim elementima
Donosimo nekoliko praktičnih trikova koji će pomoći da vizualno povećate svoj životni prostor i maksimalno iskoristite kvadrate koji vas okružuju, bez obzira na njihov manjak.

Dodatna ploha


Praktično rješenje za stanove u kojima su kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak povezani je pult, odnosno otok, koji u ovom slučaju ima dvostruku ulogu. Prema kuhinji će otok biti organiziran kao dodatna radna ploha koja povećava njezinu funkcionalnost i uporabljivost, a prema boravku i blagovaonici kao komoda, tj. polica za odlaganje različitih predmeta i knjiga te postavljanje TV-a. Komoda može biti zatvorena kliznim ili zaokretnim vratima ili otvorena poput police. Na taj način jedan element u prostoru ispunjava više funkcija i oslobađa prostor za postavljanje drugih potrebnih komada namještaja ili organiziranje dodatne grupe u istom prostoru, npr. radne. Pri uređenju manjih stambenih prostora svakako je preporučljivo koristiti se višefunkcionalnim elementima.

Ako dnevni boravak služi i kao spavaonica, a pritom vam je potreban velik ormar, primijenite originalno rješenje - uzdignuti ugradbeni ormar s kliznim vratima koji se prostire cijelom duljinom zida. Boju i materijal u tom slučaju uskladite s ostalim namještajem u prostoru. Prije spavanje vrlo ćete jednostavno izvući krevet u njegovoj punoj duljini, te će se dnevni boravak u trenu pretvoriti u udobnu spavaću sobu. Rješenje je kreativno te nadasve praktično i funkcionalno.

Spremišta


Ako vam problem čini mala dječja ili spavaća soba, koju želite iskoristiti i kao radnu, idealno je smjestiti krevet na povišenu poziciju, iznad ormara. Pristupa mu se dodatnim stepenastim elementima koji osim za komunikaciju služe i za odlaganje stvari. Radni stol s policama spretno se uklapa u prostor između ormara, kreveta i zida. Prostor se može organizirati kao spavaonica za jednu ili dvije osobe.

Osim s pomoću originalnog i funkcionalnog dizajna prostor ćete maksimalno iskoristiti i postavljanjem komada namještaja i opreme s ugrađenim spremištima. To mogu biti garniture za sjedenje i bračni kreveti s kutijama za posteljinu, ugradbeni ormari kojima ćete iskoristiti punu duljinu i visinu zida i stvoriti velik prostor za odlaganje stvari, ali i police i ormarići na zidovima, koji će, ovisno o odabranoj boji i materijalu, biti naglašeniji ili neutralniji u prostoru.

Postavom takvih elemenata i dobrom iskorištenošću prostora vizualno ćete ga povećati jer neće biti potrebe za smještaj dodatnih ormara, polica ili komoda, koji opterećuju prostor. T.K.
Možda ste propustili...

DIZAJN: UREĐENJE VANJSKIH PROSTORA

Udobne garniture za uživanje vani

EKOLOŠKA ZAŠTITA OD ŠTETNIKA

Kopriva hrani i čuva biljke

Najčitanije iz rubrike