Dome slatki dome
PODNE OBLOGE

Smijemo li vinil i laminate čistiti parom?
Objavljeno 13. lipnja, 2024.
Parni čistač ne koristi se kemikalijama, stoga taj način čišćenja možemo smatrati ekološkim
Parni čistači postali su popularno rješenje za održavanje čistoće u domu. Odlično, temeljito uklanjaju prljavštinu i bakterije s mnogih mjesta. Postavlja se pitanje možemo li čistače na paru upotrijebiti baš za svaku podnu oblogu? Čišćenje parom odličan je prirodan način čišćenja jako zaprljanih podova. Parni čistač radi na bazi vodene pare i ne koristi se kemikalijama, stoga taj način čišćenja možemo smatrati ekološkim.

Parketi i laminati


Čitajući upute za upotrebu nekoliko proizvođača parnih uređaja, moglo bi se zaključiti da je upotreba na laminatima i parketima dopuštena uz oprezno rukovanje. Ta se tvrdnja može pronaći i u više članaka na internetskim portalima. Mi vam ipak savjetujemo oprez, jer postoji opasnost da vlaga prodre u spojeve između podnih ploča na bazi drva, kao što su i parketi i laminati. Naime, te vrste obloga osjetljive su na vlagu, što je i para, koja može izobličiti precizne spojeve utora i pera te dovesti do podizanja ploča. Ako vam se to dogodi, teško da postoji način da spasite pod. Postoji posebna vrsta laminata, koja spada u grupu vodootpornih obloga i koja ima dobro zabrtvljene spojeve laminatnih ploča, koju eventualno možete bez bojazni čistiti parom. Obratite pažnju na to da u ekstremnim slučajevima postoji mogućnost pojave diskoloracije na površini parketa ili laminata. Dakle, zaključak je da je upotreba parnih čistača na drvenim podovima dopuštena uz velik oprez, a obvezno pročitajte upute proizvođača podnih obloga o održavanju, ne samo upute proizvođača uređaja!

Vinilni podovi



Vinilni podovi poznati su kao podne obloge otporne na vlagu i vodu. Moglo bi se pretpostaviti da su onda pogodniji za čišćenje parom. No je li to zaista tako? Postoji jedna karakteristika vinil-podova na koju trebamo pripaziti, a to je da su vinili osjetljivi na visoku temperaturu. Parni čistači razvijaju visoku temperaturu, koja može utjecati na klik-spojeve vinila i dovesti do djelomičnog podizanja ili čak "iskakanja" utora i pera iz spojeva. Najviša temperatura koju vinili mogu bez problema podnijeti je niskih 30 °C. Stoga je naš zaključak, koji uostalom podupiru i proizvodači s kojima surađujemo – ne koristite se parnim čistačima za vinil-podove! Za održavanje čistoće vinila podova bolji su uobičajeni načini čišćenja.

Koja je podna obloga savršena za čišćenje parom? Naravno, keramičke pločice! Osim same površine pločica para odlično čisti i fuge, koje su mamac za tvrdokornu prljavštinu. Ako ih imate na većoj površini u stanu, razmislite isplati li vam se ulaganje u kupnju kvalitetnog parnog čistača, pogotovo ako niste zadovoljni uobičajenim načinima čišćenja. Linoleumi se također mogu temeljito očistiti parnim čistačima jer su homogena površina bez spojeva.

M.Zovko, www.oluk.hr

Možda ste propustili...

ZA MANJE BAKTERIJA

Posuđe dobro osušiti

VRT LJETNA REZIDBA UKRASNIH GRMOVA

Za ljepši izgled, dužu i raskošnu cvatnju

Najčitanije iz rubrike