Dome slatki dome
ZA MANJE BAKTERIJA

Posuđe dobro osušiti
Objavljeno 20. lipnja, 2024.
Milijuni ljudi svake godine obole od bolesti izazvanih bakterijama u hrani koje se mogu širiti na mnogo načina. Odlaganje posuđa dok je još mokro česta je pogreška, koja može dovesti do bolesti koje se prenose hranom. Ako upotrebljavate svježe oprano posuđe, koje još nije potpuno osušeno, rizik od prijenosa bolesti vjerojatno je nizak. Međutim, oprano posuđe koje je ostalo mokro duže vrijeme može sadržavati opasne razine bakterija. U jednoj studiji istraživači su mjerili rast bakterija na prljavim, na zraku osušenim i mokrim tanjurima pronađenima u bolničkoj kuhinji. Istraživači su otkrili da su zrakom osušeni tanjuri sadržavali slične razine bakterija kao i spremljeni mokri tanjuri u prva 24 sata nakon pranja. Međutim, do 48 sati nakon pranja mokri spremljeni tanjuri sadržavali su znatno više bakterija nego zrakom osušeni tanjuri, što sugerira da produženo spremanje mokrog posuđa može biti faktor rizika za rast i prijenos bakterija. Posuđe uvijek dobro osušite prije odlaganja u ormarić. J.Kn.
Možda ste propustili...

ZABAVNA KAMPANJA ZA PERILICE RUBLJA

Smanjuju emocionalni stres

Najčitanije iz rubrike