Regija
PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić
Objavljeno 24. travnja, 2024.
DONJI MIHOLJAC



Na književno-glazbenoj večeri u dvorcu Mailath predstavljena je zbirka poezije ‘‘Študiranja gospoje Šokice‘‘ Sandre Kopić iz Donjeg Miholjca. To je njezina druga knjiga poezije, nakon prvijenca ‘‘Duša puna Slavonije‘‘ koji je objavila 2022. godine.



Aktualnu knjigu pjesama predstavili su urednik Zdravko Živković, moderatorica susreta Ljiljana Cecelja i sama autorica.



Uvodno se obratio Ivan Vlahović, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Donjem Miholjcu, koja je prepoznala kulturni i spisateljski rad Sandre Kopić te je podržala izdavanje zbirki i samu promociju.



- Uloga je Matice upravo pružiti priliku neafirmiranim umjetnicima, pomoći im i biti vrata u svijet umjetnosti, što je donjomiholjački ogranak potvrdio izdavanjem druge zbirke pjesama u vrlo kratkom vremenu - rekao je Vlahović.



Druga pjesnička zbirka tematski se ne razlikuje od prve, pučka je pjesnikinja stihove posvetila slavonskoj ravnici, godišnjim dobima, Dravi, Podgajcima Podravskim…



Osim o počecima rada, pjesnikinja je govorila o radu s djecom kao bitnom temelju očuvanja narodne tradicije te o književnim planovima. Sandra Kopić, s obzirom na svoje podrijetlo, i najnoviju zbirku poezije napisala je na šokačkoj ekavici.



Kako je u svom osvrtu napisala i Ljiljana Kolenić, druga je zbirka na tragu prve te je ispunjena pjesmama uglavnom pisanim na slavonskome dijalektu koji obično u narodu zovu šokačkim.



Program predstavljanja upotpunili su članovi KUU-a Napredak Podravski Podgajci i KUD-a "Matija Gubec" Donji Miholjac, društava u kojima je Sandra Kopić aktivna članica.



Književni susret završio je izvedbom pjesme Gradu i rijeci, jedne od četiriju uglazbljenih pjesama. S. Fridl
Najčitanije iz rubrike