Regija
POTPISANI UGOVORI S JEDINIM PONUĐAČEM

Geotermalni izvori za 900 tisuća eura prodani su tvrtki Geo Power
Objavljeno 6. travnja, 2024.
Norveška tvrtka Geia zainteresirana je za gradnju tvornice peleta, a jedna slovačka tvrtka za aquapolis
VINKOVCI - Skupština Vukovarsko-srijemske županije i Općinsko vijeće Babine Grede još ranije su donijeli odluke o prodaji poslovnog udjela u Geotermalnim izvorima d. o. o. tvrtki Geo Power Babina Greda d. o. o. Vukovar kao jedinom ponuđaču, a u Vinkovcima su i potpisani ugovori kojima je zaključena ta poslovna transakcija. Tvrtka Geo Power Babina Greda od dosadašnjih je vlasnika otkupila po 45 posto udjela, pa je sada vlasnik 90 posto Geotermalnih izvora, a Županija i Babina Greda zadržali su svaki po pet posto udjela.

- Tvrtka Enna Geo kroz svoju tvrtku kćer već je prisutna kao investitor u Općini Babina Greda, a kako se istražna polja Babina Greda 1 i Babina Greda 2 nalaze na jednom geotermalnom ležištu koje čini jednu geološku i hidrodinamičnu cjelinu, naša odluka da uđemo u društvo Geotermalni izvori logična je i s tehničkog i s ekonomskog aspekta – pojasnila je Ivana Ivančić, direktorica tvrtke Enna Geo i tvrtki kćeri unutar Enne Geo, dodajući kako je plan razvijati oba polja i izgraditi geotermalnu elektranu, a u kontekstu multplikatornog efekta geotermalne energije na ekonomiju, uz proizvodnju električne energije otvara se cijeli spektar mogućnosti za razvoj lokalnog kraja.


- Moji mještani znaju reći "dok se nešto pokrene, voda će se dolje ohladiti". Neće se ohladiti voda. Siguran sam da smo dobili dobre partnere koji će uložiti u daljnji razvoj geotermalne energije. Već se razgovara i s drugim investitorima. Tako je s norveškom tvrtkom Geia potpisano pismo namjere za izgradnju tvornice peleta koja će se vezati na buduću geotermalnu elektranu, a jedna slovačka tvrtka, primjerice, zainteresirana je za izgradnju aquapolisa. Spektar djelatnosti koje se mogu pokrenuti vrlo je širok, a benefiti se ne odnose samo na našu općinu, nego i na susjedne. Vjerujte, nema toliko radne snage u Babinoj Gredi koliko će je u budućnosti trebati. Tako da će svi imati priliku dobiti posao. U Babinoj Gredi, gdje se 90 posto stanovništva primarno bavi poljoprivredom, ako samo jedan iz kućanstva dobije dobro plaćeno radno mjesto, mi ćemo postati mjesto useljavanja, a ne iseljavanja, a to se odnosi i na okolna mjesta – rekao je načelnik Općine Babina Greda Josip Krnić. Dodao je kako je uvjeren da će u sljedećih pet do šest godina, uz sve projekte koje Općina radi preko fondova Europske unije te uz najavljene investicije vezane za geotermalne izvore, u Općini Babina Greda biti uloženo 150 milijuna eura.

Župan Damir Dekanić podsjetio je kako su Županija i Općina Babina Greda dosad kroz tvrtku Geotermalni izvori osigurali sve preduvjete za početak bušenja na istražnom polju Babina Greda 2, ali s obzirom na velika ulaganja koja zahtijevaju geotermalni projekti, dalje od toga s razine Županije i Općine nije moguće i zato je i donesena odluka o prodaji Geotermalnih izvora, za koje je Geo Power Babina Greda dao ponudu od 900.000 eura. M. Flego
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

ZAVRŠENA AKCIJA UDVDR-A SLATINA

Pedijatrijskoj ordinaciji uručen CRP analizator

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

Najčitanije iz rubrike