Regija
U OPĆINI OSLUŠKUJU POTREBE ZAJEDNICE

Gradit će novi vrtić, u pripremi starački dom
Objavljeno 30. travnja, 2024.
Postojeći vrtićki kapaciteti ne mogu udovoljiti svim potrebama roditelja, a one će, kaže načelnik Josip Krnić, biti sve veće
BABINA GREDA



Posljednjih se godina Babina Greda sve više razvija, mnogo se ulaže u izgradnju komunalne infrastrukutre, u stvaranje pretpostavki za gospodarski razvoj, u društvenu nadogradnju, radi se na privlačenju investitora i korištenju postojećih prirodnih resursa, a sve s ciljem osiguranja uvjeta za što kvalitetniji život na tome području. A da su na dobrome putu govori i podatak da je prije 15 godina općinski proračun bio 2,5 milijuna kuna, a danas je više od 7 milijuna eura.

Gradilišta


Babina Greda ima izvrstan prometni položaj i komunikacijsku povezanost, smještena je neposredno uz autocestu A3, koja od Bregane preko Zagreba vodi do Bajakova, graničnog prijelaza između Hrvatske i Srbije, u blizini je i rijeka Sava i granični prijelaz s BiH. A upravo te komparativne prednosti prepoznaju investitori. Prije desetak godina sagrađeno je kogeneracijsko postrojenje na šumsku biomasu snage 9,7 MW. Uz proizvodnju električne energije, toplinska se energija koristi za sušare, a radi se na izgradnji plastenika za proizvodnju povrća. U probnom je radu i tvornica autodijelova, čime je, ističe načelnik Josip Krnić, ostvarena dugogodišnja težnja da se metalska industrija vrati u Babinu Gredu. Intenzivno se radi na početku eksploatacije geotermalnih voda, a brojne će mogućnosti njezina korištenja biti snažan poticaj višemilijunskim ulaganjima, razvoju gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta. Otvorena su i druga gradilišta u selu, ulaže se, radi.... Ovih su dana svoja vrata otvorili i "Mihića dvori" - turistički kompleks s pansionskom ponudom od 25 ležaja i kušaonicom tradicionalnih slavonskih proizvoda… A sve bi to, smatra Krnić, trebalo zadržati ljude, omogućiti im da u svome selu osiguraju egzistenciju svojim obiteljima i da od svoga rada pristojno žive. Priželjkuje i povratak bar dijela onih koji su otišli trbuhom za kruhom, a pozitivni se pomaci već osjete.

Zbog potrebe za dodatnim smještajnim kapacitetima u Dječjem vrtiću Regoč, sagrađenome prije tri godine, Općina kreće u projektiranje nove zgrade koja će biti područni vrtić postojećeg. U tekuću pedagošku godinu krenula su 74 polaznika i u Regoču nisu uspjeli upisati svu prijavljenu djecu, a na listi čekanja najviše je jasličara jer imaju samo jednu jasličku skupinu. Krnić dodaje da je sve više obitelji u kojima rade oba roditelja, a u bliskoj će budućnosti velik broj žena u Babinoj Gredi dobiti posao i potreba za boravkom mališana u vrtiću bit će sve veća. Cilj je, ističe, da se svakom djetetu osigura smještaj i da Babina Greda bude mjesto ugodnog življenja obitelji s djecom i mjesto useljavanja, a ne iseljavanja. Dodaje da stalno pristižu upiti roditelja i iz susjednih naselja i velik je pritisak na vrtić.

Čekat će natječaje


Nova će zgrada također biti projektirana za 70-ak djece, sve će biti pripremljeno za kandidiranje projekta na natječaj. A dok bude čekala raspisivanje javnog poziva, Općina će, ako bude u mogućnosti, izgradnju početi vlastitim sredstvima. Vrtić će biti smješten u Ulici Josipa Blažekovića, u blizini budućeg Doma za stare i nemoćne, za koji će, napominje načelnik, u sljedećih nekoliko mjeseci dobiti građevinsku dozvolu. Nudit će smještaj za 122 osobe, bit će moderno opremljen i pružati najbolje usluge korisnicima treće životne dobi. Svim će zainteresiranim umirovljenicima, i iz okolnih naselja, biti omogućen dnevni boravak, ondje će moći provoditi vrijeme, družiti se, objedovati, sudjelovati u raznim aktivnostima, radionicama...

Projekt će nastojati kandidirati na natječaj, a ako ne bude mogućnosti povlačenja europskih sredstava, tražit će privatno partnerstvo jer dosta je i poduzetnika koji su na privremenom radu u inozemstvu i spremni su ulagati u određene projekte.

Marija Lešić Omerović
Stipendije učenicima za obrtnička zanimanja
 
 
Od sljedeće školske godine učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja kojih nedostaje na tržištu rada (CNC operater, mehatroničar, strojar, vodoinstalater, zavarivač, tokar, tesar, moler...) Općina planira davati stipendije u iznosu od 100 do 150 eura mjesečno. Krnić napominje da je danas sve veći problem pronaći majstora jer tog kadra više nema, i pokušat će zajednički, u dogovoru sa školom i poslodavcima u selu, motivirati učenike. Kod njih bi i pohađali praksu i obučavali se, a nakon školovanja ondje bi ih čekalo i radno mjesto.

Možda ste propustili...

DJECA VRTIĆA PALČIĆ IZRADILA UMJETNINE S TEMOM GRADA

Likovni radovi gradu za 796. rođendan

Najčitanije iz rubrike