Regija
DANAK TRETIRANJU POLJA PROTIV MIŠEVA?

Deseci grla srneće divljači uginuli mahom na njivama
Objavljeno 16. svibnja, 2024.
Uginulo 30 srna. Poljoprivredna inspekcija: razlog nije tretiranje bilja
ĐAKOVO - Više slučajeva uginuća srneće divljači dogodilo se u ožujku po Đakovštini, na područjima više lovačkih društava (LD), a što je na naš upit potvrdila i policija, i to vezano za slučajeve na istoku Đakovštine.

U PU osječko-baranjskoj navode da je operativno dežurstvo Policijske postaje Đakovo 3. ožujka zaprimilo dojavu o pronađenoj divljači - pet srna, tri srndaća i lisice, u poodmakloj fazi raspadanja.

“Obavljen je očevid, a o svemu smo obavijestili i nadležnu inspekciju", navode u PU-u, gdje za drugi slučaj uginuća većeg broja divljači navode da se dogodio 8. ožujka, kada je ponovno operativno dežurstvo PP-a Đakovo zaprimilo dojavu da je u polju pronađeno više uginule srneće divljači.

“Na mjestu događaja obavljen je očevid, a o svemu je također obaviještena nadležna inspekcija. Pronađeno je 10 srneće divljači u poodmakloj fazi raspadanja", navodi PU, kao i to da PP Đakovo provodi daljnje izvide u svrhu utvrđivanja eventualne prekršajne/kaznene odgovornosti, a o tim događajima posebnim izvješćima upoznato je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku.

Inspekcija


Među LD-ovima na čijim su područjima dojave o uginućima nema sugovornika koji bi stali "pred kameru", no može se neslužbeno čuti da je posrijedi tretiranje polja protiv miševa, a pravilno je, ističu lovci, da se sredstvo stavi u rupu u zemlju, a rupa se potom treba zatrpati. Ipak, to među našim sugovornicima nitko nije mogao službeno potvrditi, no kažu da je pozvana policija i druge službe. Glas Slavonije u travnju je, podsjetimo, također pisao o uginućima ptica (i divljači) zbog nepropisne primjene sredstava protiv miševa na baranjskim poljima. Nakon svih dosadašnjih pomora pčela zbog nepažljivog tretiranja pojedinih kultura, uginuća ptica, ugroze riba, je li ovo najnoviji slučaj gdje životinje, divljač, plaćaju danak "kemiji" u prirodi i nepravilnom rukovanju njome – nameće se pitanje. Iz Državnog inspektorata (DIRH) poručuju da Poljoprivredna inspekcija nije nadležna za utvrđivanje uginuća navedenih životinja, "a što bi se moglo utvrditi uzimanjem uzoraka s uginulih životinja te da ta inspekcija nije nadležna ni za kontrolu sredstava za trovanje glodavaca". Ta je inspekcija nadležna za kontrolu sredstava za zaštitu bilja koja se koriste na poljoprivrednim površinama na kojima se uzgajaju poljoprivredne kulture.

“Vezano za konkretni slučaj, Poljoprivredna inspekcija je u okviru svoje nadležnosti provela inspekcijski nadzor u smislu kontrole pravilne primjene sredstava za zaštitu bilja kod posjednika bilja u okolici mjesta gdje su pronađene uginule srne te nisu utvrđene nepravilnosti vezano za pravilnu primjenu sredstava za zaštitu bilja", kažu u DIRH-u.

Predsjednik Lovačkog saveza OBŽ-a Antun Blažević kaže da je ovdje nedavno na više lokacija bilo 30-ak uginuća srneće divljači i da je pronađena na njivama, no i da to nije samo ovogodišnji problem. Na upit kako to da je divljač pronađena u poodmakloj fazi raspadanja, da nije ranije uočena, podsjeća na vrijeme lovostaja kada lovci ne idu na polja nego tada jedino rade čeke, čardake i dr.

Šteta i prijave


- Bilo je to u ožujku; gdje su isto tako bili i vlasnici, posjednici zemljišta u pripremi njiva za proljetnu sjetvu?! Lovci nisu u mogućnosti ni naplatiti štetu na toj divljači ni – praktički - dići prijave, a samo im se serviraju obveze, jer kada divljač napravi štetu na usjevima, onda se tuži LD, iako, kada divljač nema markicu, tada je ona vlasništvo RH. Tu je i trošak koji snosi prijavitelj itd. Bolna su to pitanja za sve - kaže Blažević, dodajući da prijavljivanje slučajeva zapne na inertnosti pojedinih državnih instanci i ne dođe do cilja, a u sve je potrebno uložiti i vrijeme i trud i novac, tj. nejeftino vještačenje itd.

Podsjeća i na problematiku prometnih nesreća s divljači.

- Kada ona nanosi štete usjevima - svi žele tužiti LD; svi su u toj priči na strani poljopriovrednika, a kad se dogode "prometne" s divljači – osiguravajuće kuće traže odštetu od LD-ova jer da je to na njihovu terenu. Još nitko nije dobio kaznu jer nije prilagodio vožnju uvjetima na cesti i znakovima upozorenja na divljač i dr., ali ju dobiva LD. A neko društvo zbog tužbe za štetu na usjevima zbog odštete može otići u stečaj, a onda se postavlja pitanje – tko će tebi u tom slučaju čuvati usjev koje su lovci iz domene svojih aktivnosti čuvali? - zapitao je Blažević.

Suzana Župan
Za što (ni)su zadužene inspekcije
U Državnom inspektoratu u odgovoru na naš upit o ovom slučaju očitovali su se i o djelokrugu rada Sanitarne inspekcije. Kažu da ona nije nadležna provoditi inspekcijske nadzore na okolnosti uginuća životinja (divljači). “Čl. 5. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propisano je da su sustavnu deratizaciju obvezni provoditi županije, tj. Grad Zagreb, gradovi i općine na svome području sukladno programu mjera zaštite pučanstva od zaraznih bolesti koje donosi općinski načelnik, gradonačelnik, župan, odnosno gradonačelnik Zagreba, a na prijedlog nadležnog ZJZ-a”, kažu u DIRH-u. Dodaju da Veterinarska inspekcija djeluje samo u slučaju da se radi o prirodnoj bolesti životinja.

IŠČEKUJU NOVI ZAKON O LOVU
Lovci iščekuju novi Zakon o lovu koji ide u prvo čitanje, za što se čeka start novog saziva Hrvatskog sabora. “Nadamo se da će njime doći do pozitivnih pomaka i za lovce i za poljoprovrednike. Mi tu bez države ne možemo ništa, ne može tu ništa ni lokalna ni regionalna, područna samouprava. Razumijemo muku i trud ratara, ali ne može ni lovac biti u obilasku 24 sata dnevno”, poručuje predsjednik Lovačkog saveza OBŽ-a Antun Blažević.

Možda ste propustili...

PREDSTAVIT ĆE SE PEDESET IZLAGAČA

Miholjački sajam u subotu perivoju

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA ‘’SLATKO ZAGORJE U NAŠICAMA’’

Ponudili zlevanku, štrukle, klipiće

Najčitanije iz rubrike