Regija
KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka
Objavljeno 17. travnja, 2024.
Najljepši riječni krajolik, dravski, proteže se kroz pet država, a dijelom se nalazi i u Virovitičko-podravskoj županiji
SLATINA - Neumorni kroničar slatinskoga kraja Željko Felbar uporno na svojim ramenima već godinama nosi tešku kameru koja slikom i tonom za povijest bilježi sve što se ispred njegova objektiva događa. Jedan od posljednjih Felbarovih videozapisa prati njegovo putovanje od Velikog jezera preko Europske Amazone do Velike rijeke.

Veliko jezero je akumulacija Slanac, koja se jednom četvrtinom svoje površine nalazi na području Općine Voćin, a tri su četvrtine na području grada Slatine. Akumulacija je nastala na vodotoku Slanac koji se kilometar i pol niže od nasipa spaja s rijekom Čađavicom, a prostire se na površini od 86 hektara i s približno 2,5 milijuna kubika vode ubraja se u veća jezera u Slavoniji. Prvenstvena je namjera izgradnje jezera zaštita od poplava zapadnog dijela područja grada Slatine, odnosno naselja Radosavci i Gornji Miholjac. U vrijeme kad je to veliko jezero, koje je odmah prozvano Panonskim morem, službeno otvoreno (2015. godine) najavljeno je i njegovo uređenje u turističko-rekreacijske svrhe, što je obuhvaćalo izgradnju pješačkih i biciklističkih staza, adrenalinskog parka za djecu i odrasle, kampa, restorana i javnog parkirališta te mnogih sadržaja za sportove na vodi, ali do danas sve aktivnosti na jezeru i oko njega svedene su na lov i ribolov.

Prekogranični rezervat biosfere Mura - Drava - Dunav, koji je pod zaštitom UNESCO-a, neslužbeno nosi naziv Europska Amazona, a riječ je o milijun hektara velikom riječnom krajoliku donjih tokova tih rijeka. Prirodna je to oaza, zeleni pojas dug 700 kilometara, svjetski petodržavni rezervat biosfere koji se proteže kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju. Taj najljepši riječni krajolik dijelom je i u Virovitičko-podravskoj županiji, koja se proteže uz rijeku Dravu, upravo Veliku rijeku iz Felbarova videozapisa.

Ta Velika rijeka druga je po duljini u Hrvatskoj i jedna je od najočuvanijih nizinskih rijeka u Europi. Budući da na njoj nema brana i betoniranih obala, Drava slobodno teče i mijenja tok pa tako nastaju rukavci, od kojih neki kasnije postaju odvojene tzv. mrtvice. Na drveću uz riječne obale te na naplavnim šumama najčešće vrba i topola na prudovima gnijezde se mnoge ptice, a tu su također jeleni, srne i divlje svinje, dok u vodama Drave prebiva čak 70 vrsta riba.

Bilježi Felbarova kamera mreškanje vode na jezeru Slanac i igre bezbrižnog para labudova, travanjsko zelenilo na njegovim obalama s prvim proljetnim livadnim i šumskim cvjetovima, na putu prema Dravi uz obrađena zemljišta nailazi na polja ranije procvjetale kamilice, da bi stigao do Velike rijeke uokvirene očuvanim zelenilom.

Petar Žarković
Velika rijeka, Drava, druga je po duljini u Hrvatskoj i jedna od najočuvanijih nizinskih rijeka u Europi

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike