Regija
DINKO BURIĆ GRADONAČELNIK BELIŠĆA

Industrijski grad jedinstven je u RH po demografskim mjerama
Objavljeno 30. travnja, 2024.
Vrtić besplatan, srednjoškolcima topli obrok, stipendije svim studentima
Uoči proslave Dana grada 1. svibnja s gradonačelnikom Belišća Dinkom Burićem razgovarali smo o "inventuri" svega što je u gradu učinjeno u proteklih godinu dana, kao i aktualnim planovima.

Grad je i u protekloj godini nastavio razvijati industrijsku tradiciju i općenito poduzetništvo. Koliko se to odrazilo na zaposlenost, ekonomsku sigurnost stanovnika, prihode Grada?

- Činjenica da smo od samog utemeljenja, prije točno 140 godina, bili i ostali industrijski grad, čini nas ponosnima. Prošle godine postali smo bogatiji za još jedan poduzetnički inkubator namijenjen proizvodnim djelatnostima, koji bilježi stopostotnu popunjenost. Projekt je vrijedan 843.814,98 eura, od čega je EU sufinancirao 530.891,23 eura. Novi poduzetnički inkubator nastavak je uspješnog projekta prvog poduzetničkog inkubatora ‘‘Polet‘‘, otvorenog 2014. Cilj nam je preko svojih poduzetničko-potpornih institucija potaknuti gospodarstvo i povećati zaposlenost razvojem i ulaganjem u mikro, malo i srednje poduzetništvo. Pribrojimo li tim kategorijama velike poduzetnike, dolazimo do brojke od 168 gospodarskih subjekata, koji zajedno čine okosnicu razvoja našega grada, ali i puno šire okolice.

Tvornica tissue papira bit će prva i jedina takva tvornica u Hrvatskoj, a u prvoj fazi u njoj će raditi 60-ak zaposlenika. Tvornica je u visokoj fazi realizacije, a kao što su administrativne i brojne druge prepreke uspješno svladane u vremenu iza nas, tako se nadamo da će i ona započeti rad u što skorije vrijeme. Upravo na činjenici da takve tvornice nema u našoj domovini, a da potrebe tržišta uvelike premašuju kapacitete tvornice, temeljimo nadu u uspjeh toga projekta.

Prema službeno dostupnim podacima u proteklih jedanaest godina, broj zaposlenih povećao se s 2374 osobe u 2013. na 2716 osoba zaključno s krajem 2023. godine. To povećanje za više od 14 posto odraz je pozitivnog trenda. Uvjereni smo da svojim aktivnostima i stvaranjem povoljne poduzetničke klime te proširenjem kapaciteta kroz nove gospodarske zone možemo i u budućnosti pripomoći višoj stopi zaposlenosti. Posljedično, povoljnim gospodarskim kretanjima i pozitivnim rezultatima tvrtki s našeg područja i izvorni proračun Grada konstantno je rastao, što je otvorilo nove mogućnosti za financiranje javnih potreba naših građana, kao i novih kapitalnih investicija.

Intenzivno se ulaže u infrastrukturu. Koji su konkretno projekti u tijeku, a koji se planiraju?

- Trenutačno se na području grada provodi "Projekt vodoopskrbe i odvodnje Valpovo - Belišće" (FASEP), ukupne vrijednosti 42.329.444,70 eura. Projektom će se na području grada Belišća izgraditi novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV), novo postrojenje za proizvodnju pitke vode (PPPV) te izgraditi nova i rekonstruirati postojeća vodoopskrbna i kanalizacijska mreža.

Za projekt koji provodimo kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) "Rekonstrukcija i dogradnja cjevovoda vodoopskrbe i odvodnje naselja Belišće i Bistrinci" u tijeku je provedba javne nabave za radove, nadzor i vođenje projekta. Očekivani je početak radova krajem lipnja ove godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 8.232.525 eura. Tim projektom ostvarit ćemo veliki cilj, a to je da sva prigradska naselja, uključujući i Bocanjevce i Goricu Valpovačku, imaju riješeno pitanje vodoopskrbe i odvodnje, čime se podiže kvaliteta života i doprinosi zaštiti okoliša na području grada Belišća.

Belišće je i dalje jedini slavonski grad u kojemu je vrtić besplatan za svu djecu. Koliko će ih biti upisano u sljedeću pedagošku godinu?

- Prvi smo i jedini grad u Slavoniji u kojem je dječji vrtić roditeljima potpuno besplatan, a navedenu mjeru donijelo je Gradsko vijeće još 2019. g. za djecu koja pohađaju matični vrtić u Belišću i područni vrtić u Gatu. Prvobitnim Planom upisa za pedagošku 2024./2025. g. ukupni planirani broj upisnih mjesta u Dječjem vrtiću Maslačak iznosio je 425, a nakon izmjena i dopuna Plana, sukladno s Rješenjem prosvjetne inspekcije o usklađivanju s državnim pedagoškim standardom, plan za 2024./2025. iznosi 380 upisnih mjesta, što je ipak za četiri upisna mjesta više u odnosu na prošlu pedagošku godinu, kada je bilo 376 upisnih mjesta. Uz to, povećanje kapaciteta u matičnom vrtiću u Belišću ostvarit ćemo prenamjenom prostora dosadašnje Glazbene škole, a radovi na tome su u tijeku.

Grad se u kontekstu cijele Hrvatske ističe i drugim demografskim mjerama.

- Svojim programom socijalno-demografskih mjera financijski podupiremo djecu i mlade te mlade obitelji i roditelje s područja grada. Roditelji novorođenih Belišćana od Grada jednokratno primaju 1000 eura. Osnovcima pomažemo u osiguravanju radnih bilježnica i nastavnih sredstava. Osobito je vrijedan i gradski projekt ‘‘Zalogaj‘‘, jedinstven u državi, kojim svaki srednjoškolac za topli obrok iz gradskog proračuna dobije 27 eura mjesečno. Jedna smo od rijetkih jedinica lokalne samouprave koja stipendije dodjeljuje svim redovitim studentima s prebivalištem na području grada, pri čemu iznos ovisi o ostvarenom uspjehu: 159, 106 ili 66 eura mjesečno. Treba istaknuti i osiguravanje besplatnog međugradskog prijevoza za srednjoškolce te subvencioniranje međugradskog prijevoza za studente, a tu je i besplatni prijevoz lokalnim linijskim prijevozom na području cijeloga grada za osnovce i srednjoškolce.

Novi je trg okupljalište građana, a namjera je bila da obnovljeni Palej pruža niz kulturnih sadržaja. Čini se da ostvaruje taj cilj.

- Prigodnom svečanošću u sklopu prošlogodišnje manifestacije ‘‘Belišćanska zlatna jesen‘‘ otvorena je obnovljena Palača Gutmann. Palača je registrirano i zaštićeno kulturno dobro i simbol našega grada, a stradala je u Domovinskom ratu od zapaljujućih projektila 3. siječnja 1992. Zajedno s Palačom otvorene su i obnovljene pristupne površine uključujući i središnji gradski trg - Trg Ante Starčevića. Vrijednost obaju projekata iznosila je oko 4 mil. eura. Desetljećima se čekalo na obnovu, a i kada se krenulo, trebalo je sedam godina od projektiranja, prijave projekta, odobrenja sufinanciranja iz fondova EU-a, provođenja javne nabave do same realizacije. U Palači su smješteni Gradska knjižnica i čitaonica, Glazbena škola i dio postava Muzeja Belišće. Palača je danas mjesto održavanja brojnih izložbi, kulturnih i glazbenih događaja, znanstvenih skupova, a kroz brojne aktivnosti našeg Muzeja postala je interpretacijski centar industrijske baštine.

Dijana Stanić Rešicki
Za sport ove godine 415.000 eura
Različite udruge također očekuju potporu Grada. - Za projekte 40-ak udruga iz područja kulture, tehnike, djece i mladih, socijalne skrbi, ljudskih prava, zaštite okoliša i udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja grada Belišća odobreno je iz proračuna za 2024. g. više od 36.200 eura. K tome, veliku vrijednost sportskom i rekreativnom životu daje 30-ak sportskih udruga koje obuhvaćaju sve dobne skupine građana, natječući se u 18 sportova. Grad za Zajednicu športskih udruga u 2024. izdvaja 415.000 eura i time potvrđuje titulu Europskog grada sporta, u kojem se vrhunski rezultati ostvaruju u brojnim sportovima.

Financiraju Socijalnu samoposlugu
Stambeni prostor problem je mnogih mladih obitelji. Postoji li on i u Belišću? - Uključili smo se u Program poticane stanogradnje tako da je Grad poklonio građevinsko zemljište, osigurao novac za projektnu dokumentaciju, komunalni doprinos te platio troškove priključaka na komunalnu infrastrukturu za sve buduće stanare. Cilj ove mjere bio je, prije svega mladim obiteljima, omogućiti po što je moguće povoljnijim uvjetima kupnju stana i time trajno rješavanje stambenog pitanja. Nakon popunjenja prve zgrade s 24 stana po modelu POS-a, a s obzirom na to da postoji interes građana, Grad se ponovno uključio u taj program, kojim će se u Belišću izgraditi i druga zgrada s 24 stana, čiji završetak očekujemo u 2025.

Grad pomaže i socijalno ugroženima i teško zapošljivima. - Vodeći brigu i o socijalno potrebitim i teško zapošljivim građanima, Grad je zajedno s Maticom umirovljenika partner na brojnim projektima za te skupine. Treba istaknuti rad Socijalne samoposluge, koja je osnovana 2015. Jedini smo grad u Hrvatskoj koji u cijelosti financijski pokriva sve potrebe Socijalne samoposluge te ona nije ovisna o donacijama, koje su, dakako, uvijek dobrodošle. Kroz projekte kao što su Pomoć u kući, Zaželi te javni radovi u desetak godina zaposlen je nemali broj teško zapošljivih osoba, koje su sebi osigurale dohodak, a radom pridonijele zajednici. Grad svake godine isplaćuje božićnice nezaposlenima i uskrsnice umirovljenicima. Stajališta smo da se te mjere trebaju zadržati.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike