Regija
ULAGANJA U KOMUNALNU INFRASTRUKTURU

U Vukovaru izgrađena cesta Lužac - Budžak
Objavljeno 21. svibnja, 2024.
VUKOVARČelnici Vukovara u ponedjeljak su obišli novoizgrađenu spojnu cestu Lužac - Budžak. Dva susjedna gradska naselja time su spojena cestovnim pravcem, a osim bolje povezanosti stanovništva, ta je cesta rezultirala i novim, alternativnim smjerom kojim se može iz Vukovara doći do Borova naselja. Gradonačelnik Ivan Penava naveo je kako je otvorenje spojne ceste značajan trenutak jer je spajanje dvaju naselja višegodišnji san Vukovaraca.

- Osluškivali smo želje sugrađana i slijedili upute prometne struke na čelu s pročelnikom našeg Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Draženom Čuligom. Težnja je bila napraviti jedan koridor paralelan s državnom cestom D2, gdje se nastojao stvoriti alternativni pravac u slučaju nesreće, havarije ili zatvaranja glavnog pravca prema Vukovaru iz smjera Borova naselja. Ovim smo potezom to dobili, a samim tim povećali smo i kvalitetu infrastrukture u gradu - rekao je, dodajući kako ukupna vrijednost projekta iznosi 132.228 eura s PDV-om.

Dogradonačelnik Filip Sušac pojasnio je kako se projekt provodio u dvije faze zbog imovinskopravnih odnosa. Prema njegovim riječima, prva je faza bila vrijedna 90.328 eura, a radovi u drugoj fazi iznosili su 41.900 eura. Dužina asfaltiranog puta je 1030 metara, s tim da je duž cijele ceste postavljen asfaltni sloj debljine 8 centimetara.

Kada je riječ o ulaganju u komunalnu infrastrukturu u Vukovaru tijekom ove godine, treba naglasiti kako su koncem veljače usvojene izmjene i dopune programa građenja, kao i programa održavanja komunalne infrastrukture. Izmjenama su u programu građenja prvobitno planirana sredstva u iznosu od 3,56 milijuna eura povećana na 4,57 milijuna. Osigurano je oko 800 tisuća eura više od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a planira se osigurati i 185 tisuća od naknada za građenje građevina za gospodarenje komunalnim otpadom. Stoga bi u 2024. godini trebalo biti uloženo 215 tisuća eura u izgradnju parkirališta uz višestambene zgrade (što će nedvojbeno naići na odobravanje stanara), 700 tisuća u izgradnju biciklističkih staza, 250 tisuća u izgradnju trim-staze u Adici, 450 tisuća u javnu rasvjetu te 955 tisuća u izgradnju nerazvrstanih cesta. U sanaciju odlagališta Petrovačka dola gradske vlasti namjeravaju investirati dva milijuna eura, odnosno dvostruko više od prvobitnim planom predviđenoga.

Sredstva za program održavanja komunalne infrastrukture izmjenama su tek neznatno povećana i iznose 7,3 milijuna eura. Pri tomu bi za uređenje i održavanje javnih površina trebalo osigurati 2,23 milijuna, u održavanje nerazvrstanih cesta i nogostupa planiraju uložiti 3,2 milijuna eura, a značajna je stavka i održavanje javne rasvjete u ukupnom iznosu od 1,77 milijuna eura. D. Korpoš
Možda ste propustili...

MATICA UMIROVLJENIKA BELIŠĆE

Dan otvorenih vrata i turniri

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MARATONSKO RIBIČKO NATJECANJE SRD-A BANDAR BIZOVAC

U 52 sata upecali gotovo
200 riba teških skoro tonu

2

DUNAV KOD BATINE POČEO OPADATI

Za najviše tjedan dana povratak na Zeleni otok

3

U PERIVOJU PRANDAU-MAILATH

Na Miholjačkom sajmu sudjelovalo 55 izlagača